10 000-eurone toetus tõi Soome linna «beebibuumi»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lestijärvi linna Soomes tabas tänavu nende mõistes tõeline «beebibuum» – kui tavaliselt sünnib seal aastaga kuus last, siis tänavu nägi samas asulas ilmavalgust 14 väikest inimest. Arvatakse, et põhjuseks võib olla 10 000-eurone toetus, mida linnavalitsus seal lapse saavatele inimestele maksab.


2012. aasta oli Lestijärvis eriti lastevaene aasta. Sestap otsustas linnavalitsus maksta 2016. aastani iga seal sündiva lapse eest 10 000 eurot toetust. Esimene toetuse-aasta osutus edukaks, sest linnas registreeriti tervelt 14 sündi.

Raha makstakse välja järk-järgult kuni lapse kümnenda sünnipäevani seni, kuni ta elab Lestijärvis.

Linnajuhi Esko Ahoneni sõnul ei ole aga toetus ainus, mis nende sündimust kasvatab. «Loomulikult on sellel teatud tähtsus,» lausus ta. «Kuid me oleme üritanud linna meelitada nooremaid elanikke ning tulevikuperspektiiv on hea ja positiivne.»

Ahoneni sõnul peibutab perekondi hea tervisekeskus ja väike kool. «Ma ei usu, et järgneva nelja aasta sünnid viivad linna pankrotti,» märkis ta. «Vastupidi, sellel saab olema tõeliselt positiivne mõju.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles