Eurost sai Balti börside ühine valuuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti sümboolikaga euro münt.
Läti sümboolikaga euro münt. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alates 1. jaanuarist on NASDAQ OMX Balti väärtpaberiturul aktsiate ühise kauplemis- ja arveldusvaluutana käibel euro. Tallinnas ja Vilniuses kaubeldi ja arveldati eurodes juba varem, NASDAQ OMX Riia börs ja Läti keskdepositoorium võtsid euro kauplemis- ja arveldusvaluutana kasutusele 1. jaanuaril 2014, mil Lätist sai euroala 18. liikmesriik.

«NASDAQ OMX Balti väärtpaberituru jaoks tähendab Läti liitumine euroalaga pikaajalise eesmärgi täitumist, mil kauplemine ja arveldamine Balti turul käib ühises valuutas,» ütles NASDAQ OMX Balti turu juht Arminta Saladžienė.

«See on järjekordne oluline samm Balti väärtpaberituru ühendamisel, muutes regiooni lihtsamini ligipääsetavaks ja atraktiivsemaks nii kohalikele kui välisinvestoritele,» lisas ta.

Ühise valuuta kasutuselevõtt tähendab, et Balti väärtpaberituru poolt pakutavad teenused muutuvad turuosalistele mugavamaks, lihtsamaks ja odavamaks. Sama eesmärgi saavutamiseks on varem loodud Balti liikmelisus, ühtlustatud kauplemismudel ja –reeglid, loodud Balti-ülesed arveldusühendused ja võetud kasutusele globaalsed kauplemissüsteemid INET ja GENIUM INET.

«Eurole üleminek toob kasu nii Läti majandusele kui meie kapitaliturgudele,» ütles NASDAQ OMX Balti börsiteenuste juht Daiga Auziņa-Melalksne.

«Rahvusvaheliselt tunnustatud ja maailma finantsturgudel laialdaselt kasutatav valuuta vähendab piiriüleste investeeringutega seotud kulusid ning eelduslikult muudab ka Balti turu paindlikumaks ja efektiivsemaks.»

Eesti väärtpaberitega kaubeldakse eurodes juba alates 2002. aastast ja arveldatakse alates 2011. aastast, mil Eesti ühines euroalaga. Leedu aktsiatega alustati eurodes kauplemist ja arveldamist 2010. aastal, euroalaga plaanib Leedu liituda 2015. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles