Põhja-Korea uues suusakeskuses on Rootsi lumekahurid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi väljaanne Dagens Nyheter kahtlustab, et  Põhja-Korea uues mäesuusakeskuses Kamgwoni provintsis Masik Passis leidub Rootsis valmistatud lumekahureid.

ÜRO on keelanud mitme toote müügi sellesse totalitaarse režiimiga riiki.

Poliitikavaatlejate arvates kasutab Põhja-Korea juht Kim Jong-un uut suusakeskust järjekordse propagandavahendina.

Selle riigi esimeses suusakeskuses on üle 100 kilomeetri ulatuses suusamägesid, hotelle ja isegi helikopterite maandumisplats.

Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA avaldatud piltidel paistis Dagens Nyheteri ajakirjanikele, et seal olevad seitse lumekahurit võivad olla Rootsi päritolu.

Väidetavalt on seal ka Itaalias ja Saksamaal valmistatud tõstukeid ning Kanada mootorsaane.

Selle tõttu imestatakse nii Rootsis kui veel mitmes riigis, kuidas need tooted on sinna jõudnud ning  kas on rikutud ÜRO kehtestatud kaubandussanktsioone.

ÜRO kehtestas Põhja-Korea kohta sanktsioonid, milles seisab, et luksuskaupade müük sellesse riiki on keelatud. Samas ei ole ÜRO kokku pannud nimekirja toodetest, mida sinna viia ei tohi ning selle tõttu on kõik tõlgendamise küsimus.

Anonüümseks jääda soovinud allikas kommenteeris Põhja-Korea elu jälgivale leheküljele NK News, et mootorsaanid kuuluvad luksustoodete alla.

Kui Põhja-Korea tegi 2006. aastal tuumakatsetuse, andis Euroopa Liit välja oma nimekirja asjadest ja toodetest, mida sinna riiki müüa ei tohi. Nimekirjas olid suusa- ja golfivarustus ning maal, õhus ja vees kasutatavad sõiduvahendid.

2013. aasta augustis edastasid maailma meedia, et Šveits keeldus Põhja-Koreale müümast 7,6 miljoni dollari väärtusega suusamäe tõstukeid ja muud vajalikku. Šveits nimetas Põhja-Korea mäesuusakeskust propagandaprojektiks.

Rootsis lumekahureid tootva firma kinnitusel ei ole neil andmeid, kuidas nende tooted võisid Põhja-Koreasse jõuda.

«Me ei müüa oma tooteid Põhja-Koreale. Rääkisin meie Hiina müügiesindajaga ja ta kinnitas, et nad ei ole Põhja-Koreale midagi müünud,» lausus Rootsi esindaja.

Põhja-Korea Masik Passi mäesuusakeskus avati 31. detsembril 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles