USA eelvalimistel saatis edu uustulnukaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rand Paul eile oma võidukõnet esitamas.
Rand Paul eile oma võidukõnet esitamas. Foto: SCANPIX

USA suurparteides pettunud valijad andsid eile märku oma eelistuste muutusest, hääletades vahevalimiste eelhääletusel ühes osariigis vabariiklasest soosiku asemel konservatiivse Tea Party kandidaadi poolt ja tehes teises lõpu demokraadist veteransenaatori šanssidele.


Vaatlejad peavad seda novembrikuiste vahevalimiste oluliseks teetähiseks, kuna Washingtoni-vastane meeleolu ähvardab teha lõpu demokraatide ülekaalule mõlemas Kongressi kojas. Novembris valitakse ümber kõik 435 esindajatekoja kohta ja 36 sajast senatikohast. Kubernerivalimised toimuvad 37 osariigis 50st, vahendas Reuters.

Konservatiivide edu võib ohustada president Barack Obama seadusalgatused ning seada löögi alla nii vabariiklaste kui demokraatide mõõdukamate leeride võime omavahel koostööd teha.

«Selline demokraatia välja näebki – rahva võit establishment'i, status quo ja isegi Washingtoni üle,» ütles kongresmen Joe Sestak oma poolehoidjatele pärast seda, kui ta edestas Pennsylvanias demokraatide eelvalimistel 80-aastast senaator Arlen Specterit.

30 aastat senatis töötanud Specter, kes mullu lahkus vabariiklaste ridadest ja suurema valimisedu lootuses demokraadiks hakkas, on järjekordne ametisolev Kongressi saadik, kelle soov saada tagasivalituks suurerakondade vastase pahameelelaine tõttu luhtus.

Kentucky osariigis võitis eile suure ülekaaluga vabariiklaste koha senativalimistel konservatiivse liikumise Tea Party kandidaat Rand Paul, kes on 2008. aastal presidendiks kandideerinud kongresmen Ron Pauli poeg.

«Oleme tulnud, et oma valitsus tagasi võtta,» ütles Paul poolehoidjatele. «Tea Party liikumine saadab Washingtonile sõnumi, et me ei ole rahul ja tahame, et asju teistmoodi tehtaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles