Arhiiv: Thatcheri ja Reagan libavestluse lint ajas Briti luure ärevile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Thatcher ja Ronald Reagan (paremal) 1987. aasta fotol.
Margaret Thatcher ja Ronald Reagan (paremal) 1987. aasta fotol. Foto: Howard L. Sachs/CNP/AdMed/SIPA/Howard L. Sachs/CNP/AdMed/SIPA

Võltslindistus Ronald Reagan ja Margaret Thatcheri vaidlusest Falklandi sõja üle ajas omal ajal ärevile Briti salateenistuse, kes kahtlustas tõsiselt Nõukogude Liitu või Argentinat, selgub reedel avaldatud arhiividokumentidest.

Lint, millele väidetavalt oli salvestatud toonase USA presidendi ja Briti peaministri telefonivestlus, saadeti 1983. aasta Ühendkuningriigi parlamendivalimiste ajal anonüümselt mitmele Hollandi ajalehele.

Libavestluses käis jutt 1982. aasta Falklandi sõjast Suurbritannia ja Argentina vahel. Reagan manitses britte end vaos hoidma, Thatcher aga nõudis Buenos Airese karistamist «nii ruttu kui võimalik».

Lint oli kokku lõigatud riigijuhtide tegelikest kõnedest ja nendega sarnanevatest helilõikudest.

Teo võttis omaks briti punkrokkbänd Crass, aga alles pärast pärast seda, kui Luure Keskagentuur (CIA) ja MI6 olid selle kallal kõvasti vaeva näinud, püüdes välja selgitada, kas süüdlane on NL või Argentina.

Arhiivis on välisministeeriumi nõuniku kiri Thatcherile, milles teavitatakse peaministrit lindist ja sellest, kes MI6 arvates sellega hakkama sai. Lisatakse, et Londonile edastas lindi Briti saatkond Haagis.

«See tundub üsna kohmaka operatsioonina. Meil ei ole seni tõendeid, kes võiks selle taga olla,» seisab kirjas.

«SIS kahtleb, kas see on Nõukogude operatsioon. Võimalik, et selle taga on üks Argentina luureteenistustest, või on see mõne tolle riigi vasakpoolse rühmituse töö.»

Välisministeeriumi memo 6. aprillist 1984 näitab, et Nõukogude Liidu KGBd ei pidanud tõenäoliseks süüdlaseks ei CIA ega MI6.

Lindistusega seotud dokumendid on olnud 30 aastat salastatuna riigiarhiivis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles