Iraagi armee alustas suurrünnakut Fallujah'le

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraagi armee alustas suurrünnakuga Fallujah’ linnale, et võtta see tagasi terrorirühmituselt al-Qaeda.

Uudistekanali al-Jazeera teatel algas see eile õhtul õhujõudude pommirünnakuga. Sõjaväe juhtkonna oletusel kestab linna tagasivõtmine mitu päeva.
Sunniitidest võitlejad ja neid toetavate hõimude sõdurid võtsid Bagdadist läände jääva Fallujah ja selle naaberlinna Ramadi mõned linnaosad oma kontrolli alla eelmisel nädalavahetusel.

Sunniitidest võitlejad kuuluvad Iraagi ja Süüria islamiorganisatsiooni, mida peetakse al-Qaeda kohalikuks haruks.

Sunniidid on avaldanud Iraagis protesti šiiitidest koosneva valitsuse vastu juba mõnda aega ja usurühmade vaheline vägivald on ägenenud. Näiteks eile plahvatas Bagdadi põhjaosas kaks autopommi. Bagdadist läände jääv Anbari maakond on sunniitide mõju all ja mässumeeleolud on seal kõige tugevamad.

Ajalehe The New York Times andmetel on olukorda Fallujah’s segane, kuna mõned kohalikud hõimud olid varem lubanud toetada valitsust, et al-Qaeda islamistid saaks linnast välja aetud. Hiljem vahetasid nad poolt, toetades nüüd hoopis mässulisi.

Tegemist on esimese korraga pärast USA vägede sissetungi 2003. aastal, kui kohalikud mässulised on võtnud oma kontrolli alla nii suure asustatud ala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles