Uurimine: Lõuna-Korea sõjalaeva uputas Põhja-Korea torpeedo

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal. Foto: AP / Scanpix

Täna avaldatud rahvusvahelise ametliku uurimisraporti kohaselt sai ülemöödunud kuul uppunud Lõuna-Korea sõjalaevale saatuslikuks torpeedo.

1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58. Ühendriikide, Austraalia, Suurbritannia ja Rootsi uurijate sõnul leidsid nad laevahuku paigast torpeedokillu, mille seerianumber oli kirjutatud Põhja-Korea kirjatüübis, vahendas BBC.

«Teist usutavat selgitust pole,» seisis raportis, mille koostajate hinnangul näitavad tõendid selgelt, et torpeedo tulistas just Põhja-Korea allveelaev.

Korea Rahvademokraatlik Vabariik on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab, vahendas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap.

Lõuna-Korea president Lee Myung-bak on vihjanud rangetele meetmetele, mida Soul võib Põhja-Korea osas ette võtta. Valge Maja kirjeldas laeva uppumist Põhja-Korea agressioonina oma lõunanaabri vastu, mis võib kaasa tuua sõja. Ka ÜRO korealasest peasekretär Ban Ki-moon on juhtunut nimetanud sügavalt murettekitavaks.

Põhja-Korea suurima rahvusvahelise liitlase Hiina Rahvavabariigi asevälisministri Cui Tiankai sõnul on laeva uppumine kahetsusväärne, kuid ta ei soovinud kommenteerida rahvusvahelise raporti tulemusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles