Haakristidelaine Rootsis äratab laialdast tähelepanu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haakriste on viimastel kuudel näha olnud ka näiteks Belgias (fotol Genkis asuv mošee), Mongoolias, Kosovos, Venemaal Jaroslavlis
Haakriste on viimastel kuudel näha olnud ka näiteks Belgias (fotol Genkis asuv mošee), Mongoolias, Kosovos, Venemaal Jaroslavlis Foto: SCANPIX

Rassistlike märkide sodimiste seeria annab kõneainet Stockholmis, kirjutab Helsingin Sanomat. Aastavahetuse paiku sai politsei mitmeid teateid mošeede või kabelite seintele joonistatud haakristidest.

Viimane taoline sodimine leidis aset pühapäeval Lõuna-Stockholmis Hagsätras, kui haakristid ilmusid etiooplaste ortodoksse koguduse kasutatava pühakoja seintele. Kaks päeva varem ehk reedel soditi ära Hagsätra kabeli sein.

Ööl vastu 2. jaanuari rikuti ära Södermalmis asuva suure mošee välisuks, kuhu oli soditud mitu haakristi. Stockholmi elanikud reageerisid sellele lillede viimisega mošee ukse juurde ja vandaalitsemist vastustavate sõnumite jätmisega. 

Rootsi mosleminõukogu esimehe Helena Benaouda kinnitusel on taolist vandaalitsemist juhtunud viimasel ajal korduvalt. Novembris viskas keegi Fittja mošeesse seajalgu, detsembris jäeti Trollhättani mošee juurde verine seapea.

Stockholmi islamistliku kogukonna kõneisiku Omar Mustafa sõnul on haakriste joonistatud mošeele varemgi, kuid mitte peasissepääsule ega ka mitte nii suuri.

Taolised vahejuhtumid registreeritakse ja neid uuritakse vihakuritegudena oletatava rassistliku motiivi tõttu.

Statistika näitab, et aastal 2012 oli ligi 4000 niisugust juhtumit, mille motiiviks oli võõrviha. Moslemite vastu oli suunatud ligi 300 kuritegu, juutide vastu aga 220.

Haakristide sodimise laine on äratanud Rootsis laialdast tähelepanu, kuna neonatside liikumine näib olevat viimasel ajal aktiviseerunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles