Galerii: ametirüüdes ja parukates Briti advokaadid protestisid kärbete vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannia advokaadid korraldasid täna protestiks valitsuse õigusabieelarve kärpimise tõttu enneolematu protestiaktsiooni, mis halvas ajutiselt kohtusüsteemi.
 

Sajad kohtuadvokaadid kogunesid traditsioonilistes mustades ametirüüdes ja valgetes parukates Inglismaa keskkriminaalkohtu Old Bailey ning teiste Inglismaa ja Walesi kohtute ette. Poolepäevane tööseisak oli esimene omataoline Suurbritannia ajaloos.

Peaminister David Cameroni valitsus plaanib vähendada õigusabifondi, millest tasutakse vähekindlustatute kohtukulud. Seni on õigusabiks igal aastal ette nähtud kaks miljardit naela, ent 2018.-19. aastakskavatsetakse fonfi kärpida 220 miljoni naelsterlingi (265 miljoni euro) võrra. Valitsuse sõnul on Briti õigusabisüsteem maailma kulukaim ning seda tuleb riigieelarve puudujäägi vähendamiseks kärpida koos teiste valdkondadega.

Advokaatide väitel vähendaks õigusabi alandamine nende töötasu kuni 41 protsenti ning piiraks õigusabi kättesaadavust inimestele, kes ei suuda ise advokaadile maksta.

«Kui süsteemi nõrgendatakse, on tulemuseks, et süüdlased jäävad karistamata ning süütuid mõistetakse süüdi,» sõnas advokaat Muku Chawla Old Bailey kohtumaja ees ette loetud avalduses. Ta väitis ka, et kärbete tõttu võivad parimad kohtuadvokaatide seast oma töö hüljata.

Advokaadid kinnitasid, et marssi ja tööseisakut ei saa pidada streigiks, sest nad on kõik nagunii iseenda palgal. Mitmed kohtunikud pidid aga sellegipoolest istungite päevakavasid muutma.


Justiitsministeerium kinnitas, et õigusabitasud advokaatidele jäävad endiselt väga heldeteks ning meenutas, et 1200 mainekaimat täis kohaga töötavat kriminaaladvokaati, kes saavad palka maksumaksjate rahast, teenivad igaüks aastas enam kui 100 000 naela.

Üks Old Bailey kohtumaja juures protestinud advokaat kommenteeris aga, et kõiki advokaate ei tasu siiski tipptegijatega võrrelda. «See on sama nagu teatada, et näitlejad on ülemakstud, võrreldes kõigi palku Tom Hanksi ja Meryl Streepi laadsetega,» kommenteeris ta uudisteagentuurile AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles