Sambias arreteeriti poliitik presidendi kartuliks nimetamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank Bwalya (punases särgis) 2011. aastal toimunud valitsusvastasel meeleavaldusel.
Frank Bwalya (punases särgis) 2011. aastal toimunud valitsusvastasel meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Sambia politsei arreteeris laimamises süüdistatuna opositsiooniliidri, kes võrdles riigi presidenti kartuliga.

Alliansi Parema Sambia Eest (ABZ) juht Frank Bwalya võrdles president Michael Satat eile raadios väidetavalt bataadi ehk maguskartuliga. Ta kasuta bembakeelset väljendit Chumbu Mushololwa, mis tähendab rabedat bataati ning inimest, kes ei ole paindlik ega kuula teiste nõuandeid.

Asesiseminister Stephen Kampyongo kinnitas, et opositsionäär arreteeriti tõepoolest presidendi laimamise tõttu. Süüdimõistmise korral võib Bwalyat oodata ees kuni viie aasta pikkune vanglakaristus.

Bwalya on endine katoliku preester ning kui Sata veel opositsiooni ridades tegutses, olid nad liitlased.
ABZ peasekretär Eric Chanda meenutas, et praegune president Sata on ise tegelenud väga palju raadioeetris eelmiste presidentide laimamisega, ent teda pole keegi arreteerinud

Septembris küsitles politsei teise opositsioonipartei, Mitmeparteilise Demokraatia Liikumise liiget, kes nimetas president Satat valetajaks. 2005. aastal mõisteti üks sambialane, Edward Longe üheksaks kuuks vangi, sest ta solvas baaris toonast presidenti Levy Mwanawasat.

2002. aastal arreteeriti ajalehetoimetaja, kes kutsus tollast presidenti Mwanawasat kapsaks. Kõikidel eelnevatel kordadel on lõpuks süüdistuse esitamisest loobutud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles