Vene õigeusuklooster andis välja Stalini kalendri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kommunist Jossif Stalini pildiga.
Vene kommunist Jossif Stalini pildiga. Foto: SCANPIX

Vene õigeusu kirik on sattunud kriitikatule alla seoses nende kirjastatud 2014. aasta Stalini-kalendriga, mida soovitatakse kui ideaalset kinki veteranidele ja ajaloohuvilistele.


Ühes Moskva kloostri trükikojas välja antud kalender sisaldab Stalini pilte ja eluloolisi andmeid alates ajast, kui ta oli vaimuliku seminari õpilane oma kodumaal Gruusias, ja lõpetades perioodiga, kui ta oli Nõukogude Liidu hallipäine liider. Nii internetis kui raamatupoodides müügil oleva kalendri hinnaks on 200 rubla.

Vene õigeusu kirikule spetsialiseerunud tuntud ajaloolane Mihhail Babkin kommenteeris kalendrit täna oma veebiküljel sõnadega: «Side Vene õigeusu kiriku Moskva patriarhaadi ja Stalini vahel jääb püha lähedale.»

Üks tema postitust kommenteerinud inimene lisas sinna: «Vene õigeusu kirik on juba ammu muutunud äriettevõtteks ja kirikud usuteenuseid pakkuvateks poodideks. Usklikke nähakse vaid jõukuse allikana.»

«See on häbiväärne, häbi ja solvang kõigi pihta, kes surid Stalini ajal,» lisas teine.

Stalini enda suhe õigeusu kirikuga oli tegelikult keerukam. Vaimulikust seminarist visati ta välja. Nõukogude Liidu liidrina juhtis ta kiriku tagakiusamise kampaaniat ja lasi hävitada lugematu hulga pühakodasid. Pärast Teise maailmasõja puhkemist ta siiski mõnevõrra pehmendas oma positsiooni ja lubas riigi range kontrolli all kirikutel tegutseda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles