USA mehitamata eraveolaev viis orbiidile Leedu esimesed satelliidid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA avaldatud foto eilsest stardist, mil kanderakett Antares mehitamata veolaeva ilmaruumi viis.
NASA avaldatud foto eilsest stardist, mil kanderakett Antares mehitamata veolaeva ilmaruumi viis. Foto: SCANPIX

USA eraettevõte Orbital Sciences Corporation saatis eile mehitamata veolaeva Cygnus esimesele varustuslennule Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS).

Kanderakett Antares, mis Cygnuse ilmaruumi viis, startis kell 13.07 (20.07 Eesti aja järgi) Virginia osariigist Wallopsi saarte kosmodroomilt, teatas USA kosmoseagentuur NASA.

Kosmoselaev viis orbiidile Leedu esimesed satelliidid: Kaunase tehnoloogiaülikoolis välja töötatud LitSat-1 ja Vilniuse ülikoolis loodud LituanicaSat-1.

Ühekilosed satelliidid peaksid orbiidile jääma pooleks aastaks, liikudes 400 kilomeetri kõrgusel.

Eile startinud Cygnuse pardal on 1360 kilogrammi teadusvarustust, samuti toitu, haridusprojekti tarbeks sipelgaid ja jõulukingid kosmosejaama kuuele meeskonnaliikmele.

Saadetis on eri põhjustel kuu aega hiljaks jäänud. Kolmapäeval jättis NASA stardi võimsa päikeseloite tõttu ära.

Cygnus tegi septembris eduka demonstratsioonlennu, toimetades astronautidele rohkem kui pool tonni toiduaineid, riideid ja muid tarbeid.

Orbital Sciences on 1,9 miljardi dollarise lepingu kohaselt kohustatud kuni 2016. aastani tegema ISS-i varustamiseks kaheksa lendu. Tegemist on ühega kahest USA ettevõttest, mille NASA valis välja ISS-ile kauba transportimiseks.

Teine firma, SpaceX on juba teinud kolm lendu oma veolaevaga Dragon. NASA-ga sõlmitud 1,6 miljardi euro suurune leping näeb ette veel kümmet lendu.

NASA loodab nelja aasta pärast hakata erafirmadega ka astronaute ISS-le toimetama. Seni peavad ameeriklased, kes 2011. aastal seiskasid oma süstikuprogrammi, ostma seda teenust Venemaalt.

Lisaks erafirmadele teenindavad ISS-i ka Euroopa, Jaapani ja Vene veolaevad.

Orbital Sciencesi veolaev Cygnus peaks kosmosejaamaga põkkuma pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles