USAs sattus jõkke ohtlik kemikaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veepaak Charlestonis.
Veepaak Charlestonis. Foto: SCANPIX

Ühendriikide idaosas Lääne-Virginia osariigis sattus jõkke kemikaal, mistõttu keelati kohalikel elanikel kasutada kraanivett.

Esialgu pole selge, kui tõsise lekkega on tegu. Kemikaal 4-metüülsükloheksaan-metanool, mida kasutatakse söetööstuses, sattus Elki jõkke keemiatehasest Freedom Industries. Kui palju mürgist ainet jõkke sattus on samuti ebaselge.

USA president Barack Obama kuulutas osariigis eile välja eriolukorra ning riik on lubanud katastroofi likvideerimiseks eraldada raha. Viimastel andmetel on ohtlikku kemikaali tase aga hakanud langema.

«Kuid me ei tea täpselt, kaua võtab aega, enne kui veekasutamise keelu saab tühistada,» märgis kohalik kuberner Earl Ray Tomblin.

Keeld puudutab umbes 300 000 Lääne-Virginia elanikku, kellel on keelatud kasutada kraanivett joomiseks, toiduvalmistamiseks ja isegi pesemiseks. Kraanivee tarbimise keelu tõttu on kohalikud ostnud pudeliveest tühjaks piirkonnas asuvad kaubanduskeskused. USA meedia teatel on umbes 32 kilomeetri raadiuses osariigi suurimast linnast Charlestonist kõigis poodides vesi ära müüdud.

Keelu tõttu on sulgenud ajutiselt uksed mitu osariigis asuvat kooli, restorani, hotelli ja muud ettevõtet. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles