Kindral Musharraf naaseb poliitikasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani ekspresident Pervez Musharraf.
Pakistani ekspresident Pervez Musharraf. Foto: SCANPIX

Opositsiooni algatatud tagandamisprotsessi survel Pakistani presidendi kohalt kahe aasta eest tagasi astunud Pervez Musharraf lubas naasta poliitikasse.

«Küsimus, kas ma kandideerin presidendiks või peaministriks, langetatakse hiljem,» ütles 1999. aastal sõjaväelise riigipöördega võimule tulnud ja seaduslikult valitud peaministri Nawaz Sharifi võimult kukutanud Musharraf usutluses CNN-le.

Julgeolekukaalutlustel polnud Musharraf nõus täpsustama, millal ta naaseb suurde poliitikassse, kuid Pakistani ametnike sõnul on Musharraf juba esitanud avalduse uue partei loomiseks, vahendas uudisteagentuur AFP.

1943. aastal Karachis sündinud Musharrafi populaarsus muutus eriti õhukeseks pärast seda, kui talle sõbralikud jõud 2008. aasta veebruaris pärast endise valitsusjuhi Benazir Bhutto surma toimunud parlamendivalimistel kõvasti lüüa said.

Samas kritiseeris Musharraf ÜRO komisjoni, mis uuris Bhutto mõrva ja leidis, et ta ei teinud piisavalt selleks, et rünnakut ära hoida. Pakistani võimud on Bhutto tapmises süüdistanud islamistliku äärmusrühmituse Taliban kohalikku komandöri ja terrorivõrgustiku Al-Qaeda liitlast Baitullah Mehsudi.

«See olin mina, kes hoiatas teda ohu eest,» väitis Musharraf, kelle sõnul ei võtnud Bhutto tema hoiatusi kuulda. Tema sõnul tagasid Pakistani võimud Bhutto naasmisel kõik julgeolekumeetmed.

Kui praegu peamiselt Londonis elav Musharraf poliitikasse naaseb, võib teda oodata ees kohtuprotsess. Nimelt otsustas sõjaväeline riigipea 2007. aastal vallandada kümneid kohtunikke.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles