Lõuna-Korea lubas vastata põhjanaabrite sõjalisele rünnakule

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torpeedokild, mille seerianumber on kirjutatud Põhja-Korea kirjatüübis, on peamine tõend selle kohta, et Lõuna-Korea sõjalaeva uputas just Põhja-Korea allveelaevalt väljatulistatud torpeedo.
Torpeedokild, mille seerianumber on kirjutatud Põhja-Korea kirjatüübis, on peamine tõend selle kohta, et Lõuna-Korea sõjalaeva uputas just Põhja-Korea allveelaevalt väljatulistatud torpeedo. Foto: Reuters / Scanpix

Korea Vabariigi president Lee Myung-bak süüdistas Korea Rahvademokraatliku Vabariiki sõjalaeva uputamises ja lubas anda vastuse Pyongyangi sõjalisele rünnakule.

BBC teatel andis Lee Lõuna-Korea julgeolekunõukogule käsu anda riigi sõjalaeva Cheonani uputamisele Põhja-Koreale väga ettevaatlik ja kaalutletud vastus. Presidendi sõnul oli tegemist Põhja-Korea üllatava sõjalise rünnakuga ning säärane ettevaatamatu provokatsioon ei tohi enam kunagi korduda.

«Kuna käesolev juhtum on väga tõsine ja sellel on kaalukas tähtsus, siis ei saa me lubada väikseimatki viga ja peame oleme väga ettevaatlikud kõikides vastumeetmetes,» lausus Lee. Ka kaitseminister Kim Tae-youngi hinnangul tuleb Põhja-Koreal oma tegude eest maksta.

Uudisteagentuuride väitel avalikustab riigipea oma plaani järgmise nädala alguses ning ilmselt annab Lõuna-Korea tõendid üle ÜRO julgeolekunõukogule. Tõendite hulgas on ka torpeedokild, mille seerianumber on kirjutatud Põhja-Korea kirjatüübis.

1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58. Sel nädalal avalikusatud rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo.

Korea Rahvademokraatlik Vabariik on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles