Kalašnikovi kiri patriarhile: kas ma olen tõesti süüdi kõigis neis surmades?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalašnikov maeti 27. detsembril riiklike auavalduste saatel.
Kalašnikov maeti 27. detsembril riiklike auavalduste saatel. Foto: SCANPIX

Legendaarse AK-47 looja Mihhail Kalašnikov pöördus enne surma Vene õigeusu kiriku poole ning kirjutas kahetsuskirja, kus rääkis, et tunneb end isiklikult vastutavana nende eest, kes tema relvade läbi surid.
 

Detsembris 94-aastasena surnud Kalaškikov saatis pika emotsionaalse kirja Vene õigeusukiriku patriarh Kirillile, kirjutas täna kremlimeelne ajaleht Izvestija.

«Mu hingeline valu on talumatu. Mul on üks suur vastuseta küsimus: kui minu relv võttis inimeste elusid, kas võib olla siis, et mina, Mihhail Kalašnikov, 93-aastane talupoja järeltulija ja õigeusklik kristlane, olen süüdi nende surmas, isegi kui nad olid vaenlased?» küsis ta.

Izvestija avaldas Kalašnikovi 2013. aasta 7. aprillil kirjutatud kirja, mis oli trükitud tema isiklikku märgistust kandvale paberile ning kandis allkirja «Jumala ori, konstruktor Mihhail Kalašnikov.»

Kalašnikov konstrueeris vastupidava ja lihtsa relva AK-47 Teise maailmasõja ajal. Nüüdseks toodetakse seda kõikjal maailmas ning AK-47-st on saanud kõikvõimalike relvastatud rühmituste lemmikrelv, mis antakse kätte ka lapssõduritele.

Kalašnikov rääkis kirjas ka, kuidas ta pöördus kiriku poole alles 91-aastaselt ning lasi end hiljem ka ristida.

Patriarhi pressiesindaja Aleksandr Volkov kinnitas Izvestijale, et kirikupea sai kirja kätte ning kirjutas Kalašnikovile ka isikliku vastuse. «Kirikul on väga kindel seisukoht: kui relvad kaitsevad isamaad, toetab kirik nii nende loojaid,» selgitas Volkov. «Ta konstrueeris relva oma kodumaa kaitsmiseks mitte Saudi Araabia terroristide jaoks.»

Ajal, mil Kalašnikov Nõukogude Liidus ausse tõusis olnuks taoline kiriku poole pöördumine mõeldamatu, praeguseks on aga kirikust ja riigist saanud liitlased.

«Muidugi ei saa öelda, et ta käinuks teenistustel või elanuks rangelt kiriku käskude järgi. Tema põlvkonda tuleb mõista,» kommenteeris Kalašnikovi tütar Jelena Izvestiale.

Kirjas rääkis Kalašnikov ka murest Venemaa tuleviku pärast ning avaldas lootust, et õigeusukiriku positsiooni paranemine ühiskonnas toob inimeste ellu enam armu ja halastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles