Lätis avaldati toetust endisele punapartisanile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teises maailmasõjas NSV Liidu poolel võidelnud Vassili Kononovi juhtum pakub avalikkusele kõneainet.
Teises maailmasõjas NSV Liidu poolel võidelnud Vassili Kononovi juhtum pakub avalikkusele kõneainet. Foto: SCANPIX

Vasakpoolse liidu Inimõiguste Eest Ühinenud Lätis noorteliikumise kaheksa toetajat avaldasid Riias asuva Prantsuse saatkonnahoone ees toetust endisele punapartisanile Vassili Kononovile.

Meeleavaldajad kandsid plakateid «Käed eemale Kononovist!», «Kononov on kangelane, mitte kriminaal» ja «ECHRi kohtuotsus – fašistlik propaganda», vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Lisaks Prantsuse saatkonnale peaksid meeleavaldused aset leidma ka Suurbritannia ja USA saadkondade juures.

Esmaspäeval langetas Euroopa Inimõiguste Kohus (ECHR) otsuse, mille kohaselt pole Läti riik Kononovi süüdimõistmisel rikkunud Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni artiklit 7, mille kohaselt ei või kedagi tunnistada süüdi kuriteos, mis selle toimepanemise ajal kehtinud siseriikliku või rahvusvahelise õiguse järgi ei olnud kuritegu.

Protestijad avaldasidki meelt kohtu otsuse pärast ja nõudsid Kononovi õigeksmõistmist. Seda vaatamata ka asjaolule, et Prantsusmaa esindaja hääletas kohtus Kononovi poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles