Kesk-Aafrika Vabariigi president: pidu on läbi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahepeal deserteerinud ja laiali hajunud Kesk-Aafrika relvajõudude liikmed kogunesid pealinnas mitmetes arvele võtmise punktides.
Vahepeal deserteerinud ja laiali hajunud Kesk-Aafrika relvajõudude liikmed kogunesid pealinnas mitmetes arvele võtmise punktides. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika vabariigi vahevalitsuse president teatas täna, et «pidu on läbi» ja pealinna Bangui tänavatel on saabunud rahulikum aeg ning pangad, kontorid ja poed avavad taas oma uksi.


KAV-i parlamendi spiiker ja ajutine president Alexandre-Ferdinand Nguendet vandus, et rüüstamised ja kättemaksurünnakud on lõppenud ning riik hakkab väljuma viimaste nädalate usuvägivalla kaosest. President hoiatas ka peamiselt moslemitest koosnevat Séléka relvarühmitust ning balaka-vastaseid kristlike võitlejaid. «Endistele Séléka liikmetele, balaka-vastastele ja rüüstamise armastajatele edastan ma hoiatuse: pidu on läbi!»

Uudisteagentuuriga AFP rääkinud kohalike sõnul oli eilne õhtu tõepoolest haruldaselt vaikne ning ühtegi teadet rüüstamistest ei edastatud.

Täna hakkasid üksustesse naasma ka deserteerinud politseinikud ning sõjaväelased.


Tsiviilriietes sõdurid hakkasid teenistusse naasma pärast kindralstaabi juhi Ferdinand Bomboyeke üleskutset pöörduda esmaspäevaks kasarmutesse tagasi. «Neid on tulnud väga palju ja tuleb ikka veel,» ütles desertööride registreerimist juhtiv kolonel Desire Bakossa. «Nad vastasid kindrali üleskutsele, see on väga hea märk.»

Samamoodi naasevad tööpostile ka politseinikud. Nguendet' sõnul määratakse neile 72 tunni jooksul pealinnas Banguis patrullpiirkonnad ning nad hakkavad osalema desarmeerimisprotsessis.

Viimaste kuude jooksul deserteeris mitu tuhat sõdurit ja politseinikku, kes kartsid märtsis KAV-is esimese moslemist presidendi Michel Djotodia võimule toonud endiste Seleka mässuliste karistusoperatsioone. Osa desertööre ühines kristliku maaväega, mis vastustas reedel rahvusvahelise surve tõttu tagasi astunud Djotodiat.

President Nguendet külastas ka lennujaama, kuhu on vägivalla eest varjunud ligi 100 000 inimest, ning ärgitas neid kodudesse naasma.

Vabariigi ametist lahkunud president Michel Djotodia lendas nädalavahetusel Benini, kus taotleb välisministeeriumi andmetel eeldatavasti varjupaika. Djotodia lahkumise vallandus KAV-i pealinnas Banguis lahvatanud uus vägivallalaine ja rüüstamine.

Islamiusku Séléka mässulised kukutasid märtsis riigipöördega senise presidendi François Bozizé ja sundisid ta maalt lahkuma. Séléka määras pärast võimuhaaramist Djotodia riigi esimeseks islamiusuliseks presidendiks.

Djotodiat süüdistati suutmatuses lahendada konflikti tema võimuletuleku taga olevate islamimässuliste ja riigis enamuses olevate kristlaste omakaitserühmituste vahel.

Riigis püüavad korda taastada Prantsuse ja Aafrika Liidu väed, kuid tapmised on siiani sellegipoolest igapäevased. Lisaks terendub humanitaarkatastroof, sest 4,6 miljoni elanikuga riigis sundis vägivald ligikaudu miljon inimest kodudest põgenema.

Hoolimata sellest, et eile teatati kristlaste ja moslemite lahingute lõppemisest, tuleb Kesk-Aafrika vabariigist endiselt teateid veristest intsidentidest - BBC kirjutas täna näiteks kannibalismijuhtumist Banguis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles