Saakašvili: mingit relvarahu ei kehti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia konfliktitsoonid
Gruusia konfliktitsoonid Foto: Lennart Rikk

Gori piirkonnas viibivate välisajakirjanike teatel hakkas suur hulk Vene tanke ja soomukeid täna pärastlõunal liikuma Gruusia pealinna Thbilisi suunas, mis on vaid tunnipikkuse sõidutee kaugusel, kuid kolonn pööras hiljem ilmselt kõrvalteele ära.

 

AFP reporter nägi enda sõnul umbes 60 tanki, soomustransportööri ja muud sõidukit, mis olid juba umbes kümne kilomeetri kaugusel Gorist. Kolonn liikus pealinna poole. Sama teatas ka Associated Press.

Sõjamasinatest toetusid välja vene sõdurid, kes karjusid «Thbilisi! Thbilisi!» ning lehvitasid oma riigi trikoloore. Veokite lastis oli näha ka telke ja muud varustust. Gori asub Thbilisist rohkem kui poolesaja kilomeetri kaugusel. Gruusia asesiseminister Eka Zguladze teatas aga televisioonis, et Gorist lahkunud tankid ei sõida siiski pealinna.

Konvoi pööras varsti pärast selle märkamist ühele väiksemale teele ning on ilmselt suundumas hoopis mahajäetud sõjaväebaasi poole Uplistsihhe asulas, mis asub Gorist umbes kümne kilomeetri kaugusel, teatas ka CNNi korrespondent Matthew Chance.

Hiljem viimane täpsustas siiski, et ei tea sõdurite sihtpunkti. Konvoiga kaasa sõitnud ajakirjanik arvas, et ehk otsivad nad sobivat ala puhvertsooni loomiseks konfliktitsooni ümber.Tema sõnul valitseb lippe lehvitavate sõdurite seas lõbus meeleolu ning vastupanu neile ei osutata. «Me tulime siia gruusia rahva nõusolekul,» olevat üks neist väitnud, ehkki keegi eriti midagi meediaesindajale paljastada ei tahtnud.

Vene peastaabist teatati samal ajal kategoorilises toonis, et Thbilisi väited nende vägede tungimisest Gruusia sügavusse on üldse täiesti valed. Samas tunnistati oma meediakanalitele, et Gori linnas viiakse läbi demilitariseerimist. Enne lükati tagasi kõik väited «rahuvalvajate või neid toetavate üksuste» viibimisest linnas.

Gruusia president Mihheil Saakašvili rääkis varem, kui info oli veel puudulik, et tankid lähenevad ja Vene väed üritavad Thbilisit ilmselt ümber piirata. Ta lubas, et sellele hakatakse vastu. «Me kaitseme oma pealinna kuni viimse veretilgani,» hoiatas president. «Me ei alistu kunagi venelastele.»

Saakašvili hinnangul ei kavatsenudki Venemaa eile kokku lepitud relvarahust kinni pidada, sest nad tegutsevad Gruusia pinnal jätkuvalt aktiivselt, vahendas CNN. «See on sedasorti relvarahu, ma ei tea, mis neil võis olla Afganistaniga, ma arvan, aastal 1979,» tõdes ta. «Mingit relvarahu pole, nad liiguvad ringi.»

Thbilisis viibib praegu ka USA asevälisminister Matt Bryza, kes tunnistas ajakirjanikele, et Venemaa rünnak Gruusiale oli ilmselgelt ette kavatsetud. Seejuures viitas ta juba eelmisel paaril kuul tulnud teadetele, et Abhaasiasse on «humanitaarmissioonile» saadetud raudteeüksused.

«Nüüd me teame tõde, et need jõud olid seal ehitamas raudteed, mille kaudu toimetada laskemoona ja muud sõjavarustust Vene invasiooni toetamiseks, vahendas Reuters.

Bryza märkis ka seda, ameeriklased on saanud usaldusväärsetest allikatest kinnitust grusiinide külade mahapõletamisest, inimeste tulistamisest ja tapmistest Lõuna-Osseetias. Tema andmetel on selle taga «irregulaarväed».

Goris viibivad välisajakirjanikud teatasid veidi varem, et ka seal liiguvad ringi tankid ning tänavatel röövitakse inimesi ja põletatakse maju.

Washington on viimastel andmetel järgmiseks nädalaks kokku kutsunud NATO välisministrite erakorralise kohtumise, arutamaks olukorda Gruusias. Saakašvili kritiseeris täna mõneti ka oma suurimat liitlast, tõdedes, et USA avaldused jäid Vene vägede sissetungi alguses liiga pehmeks.

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles