Egiptusest leiti seni avastamata vaarao matmispaik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Pennsylvania ülikooli arheoloogid leidsid Egiptusest seni avastamata olnud matmispaiga, kuhu oletatavalt maeti 13. dünastia (1718 – 1650 eKr) esimene vaarao Sobekhotep I.

Leid tehti Kairost 500 kilomeetri kaugusel asuvas Abydoses, edastab theartnewspaper.com.

Kuna viimasel ajal on vaaraode matmispaiku üsna vähe leitud ning 13. dünastia valitsejate omi vaid kümme, siis on tegemist tähtsa leiuga. Need kümme matmispaika asuvad Kairo lähedal Dashuris.

Ajaloolaste andmetel valitses vaarao Sobekhotep I vaid kolm aastat ajal, mil Vana-Egiptuses oli langus. Samas ei ole ajaloolased 13. dünastia vaaraode valitsemise aegades seni kokkuleppele jõudnud.

Sobekhotep I haud on lubjakivist, mis on raiutud Kairo lähedal kunagi asunud Tura kivimurrust. Matmiskamber on aga punasest kvartsiidist. Kunagi oli matmispaiga kohal püramiid, mis nüüdseks on hävinenud.

60-tonnisel sarkofaagil on vaarao nimi. Samuti olid hauas kanoobid, kuhu olid paigutatud vaarao eemaldatud siseorganid.

Matmispaiga seintel on aga teda kujutavad pildid. Asjatundjate sõnul olid hauarüüstajad juba antiikajal seal käinud ning muumia lõhkunud. Samuti ei leitud paigast hauapanuseid.

Väljakaevamised jätkuvad ning Egiptuse antiigiameti juht Mohamed Ibrahim avaldas lootust, et kunagi avatakse see külastajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles