USA kõrvaldas teenistusest 34 pädevustestil petnud tuumaohvitseri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperdid töötavad Malmstromi baasis kontinentidevahelise ballistilise raketi juures.
Eksperdid töötavad Malmstromi baasis kontinentidevahelise ballistilise raketi juures. Foto: SCANPIX

USA armee kõrvaldas ajutiselt töölt 34 Malmstromi baasis tuumarelvade eest vastutavat ohvitseri, kes tegid pädevustestil sohki, teatas kolmapäeval õhujõudude juhtkond.

«Me oleme sügavalt pettunud. Tegemist on täiesti lubamatu käitumisega. Ma tahan siiski rõhutada, et see on vaid mõnede meie teenistujate läbikukkumine, tuumamissiooni julgeolek ega pädevus ohustatud pole,» ütles USA õhujõudude juhtiv tsiviilametnik Deborah Lee James.

«Mõned ohvitserid tegid sohki ja teised, kes sellest teadsid, ei teinud midagi või vähemalt piisavalt, et seda takistada. Kõigi asjaosaliste turvapääsmed tühistati,» lisas James.

Montana osariigis asuvas Malmstromi õhujõudude baasis lahvatanud skandaal on järjekordne terves seerias, mis heidavad varju tuumarelvadega tegelevatele sõjaväelastele. Eelmisel nädalal tuli välja, et mõned teenistujad ei läbinud keelatud ainete testi.

Malmstromi baasis töötab 190 tuumaohvitseri, kellest 34 kõrvaldati töölt.

Demokraadist senaator Mark Udall kutsus kolmapäeval õhujõude üles astuma viivitamatult otsustavaid samme kindlustamaks tuumaprogrammi laitmatu maine taastamine.

«Õhujõududes ja veel vähem tuumarelvade puhul pole kohta sedalaadi käitumiseks,» manitses senaator.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles