Saksamaa SKT valmistas pettumuse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa parlamendihoone Berliinis
Saksamaa parlamendihoone Berliinis Foto: SCANPIX

Saksa majandust tõukas mullu tagant sisenõudlus, eksportiv tööstus kannatas aga Euroopas jätkuva majanduslanguse pärast. 2013. aasta viimases kvartalis kasvas Saksamaa sisemajanduse kogutoodang vaid 0,25 protsenti.

Statistikaameti andmetel oli aastane majanduskasv mullu 0,4 protsenti, vahendab Financial Times. Majapidamiste tarbimine kasvas 0,9 protsenti, riiklikud kulutused aga 1,1 protsenti.
Kaubavahetuse bilanss mõjus sisemajanduse kogutoodangule negatiivselt: Saksa toodete ja teenuste eksport kasvas läinud aastaga 0,6 protsendi, import aga 1,3 protsendi jagu.

Nagu rõhutas UniCrediti vanemanalüütik Andreas Rees, osutavad «viimased näitajad jõuliselt sellele, millised olid Saksa majanduse tõelised kasvumootorid läinud aastal».

«Sel ajal kui mõned inimesed välismaal arvavad, et Saksa majandust viib edasi üksnes eksport ning nad virisevad meie jooksevkonto suure ülejäägi pärast, siis tegelikult on täpselt vastupidi. Kasvule aitas kaasa sisemajandus, netoeksport oli majandusele pigem isegi koormaks,» ütles Rees.

Saksa statistikaameti juht Roderich Egeler ütles: «On ilmne, et Saksa majandus kannatas mõnedes Euroopa riikides jätkuva majanduslanguse ja globaalmajanduse nõrga kasvu pärast. Tugev sisenõudlus suutis seda vaid teatud määral tasa teha.»


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles