Gates: Briti kaitsekärped kahjustavad koostööd USA-ga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: BNS
Copy
USA endine kaitseminister Robert Gates.
USA endine kaitseminister Robert Gates. Foto: SCANPIX

Suurbritannia ei ole sõjaliste kärbete tõttu enam suuteline täisväärtusliku partnerina USA relvajõududega koostööd tegema, ütles Ühendriikide endine kaitseminister Robert Gates neljapäeval BBC-le.

Nii president George W. Bushi kui Barack Obama valitsuses kaitseministriametit pidanud Gatesi sõnul ei ole Suurbritannial enam sõjalise võimekuse täit diapasooni, mistõttu suhted USA sõjaväega kahanevad.

Gatesi avaldus viitab Briti kaitsekärbete negatiivsele mõjule Washingtoni ja Londoni erisuhetele.
Ta tõi näiteks, et Briti kuninglikul laevastikul ei ole lennukikandjaid, millelt ründelennukid saaksid startida.

«Asi, millega me siinpool Atlanti alati arvestada võisime, olid Briti väed, kellel oli täielik kaitsediapasoon, mis vastas suuresti meie omale, tänu millele said nad läbi viia väga mitmesuguseid missioone,» sõnas Gates.

«Seoses kaitsekulutuste üsnagi märkimisväärse kärpimisega Suurbritannias ei ole neil enam täit kaitsediapasooni ega suutlikkust tegutseda täisväärtusliku partnerina nagu varem.»

Peaminister David Cameroni koalitsioonivalitsus teatas tugevatest kaitsekärbetest 2010. aastal seoses vajadusega vähendada riigi võlakoormat. Kaitse-eelarvet kärbitakse nelja aasta jooksul kaheksa protsenti.

Ajavahemikus 2010-2020 vähendatakse sõjaväe isikkoosseisu 178 000 tegevväelaselt 147 000-le, kuid suurendatakse reservväelaste hulka.

Suurbritannial on kolm helikopterikandjat: HMS Illustrious, Ocean ja Bulwark, kuid tal ei ole ründevõimega lennukikandjat, enne kui uus emalaev Queen Elizabeth 2020. aastal teenistusse antakse.

Suurbritannia on olnud sel sajandil Ühendriikide tähtsaim partner Iraagi ja Afganistani sõjas, tõdes Gates ja soovitas brittidel uuendada ka oma tuumaheidutusvõimet.

Briti valitsuskoalitsioon on lükanud praeguse tuumarelvaprogrammi väljavahetamise otsuse 2015. aasta parlamendivalimiste järgsesse aega.

Tagasi üles