Gruusia peaminister: me oleme Venemaa provokatsioonidest teadlikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili.
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili. Foto: SCANPIX

Gruusia peaminister Irakli Garibašvili ütles täna, et on Venemaa provokatsioonidest teadlik, kuid on kindel, et Gruusia suudab Moskva survele vastu panna.

Aastal 2008 Venemaaga sõjas olnud Gruusia parafeeris novembris Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe, mis loodetakse sel aastal ratifitseerida.

Moskva ei näe kuigi meelsasti oma mõjusfääri kuulunud endiste Nõukogude Liidu riikide lähenemist Läänele, sestap survestati Ukrainat assotsiatsioonileppest loobuma, mis tõi aga rahva Kiievi tänavatele.

«Me eeldame provokatsioone. Möödunud aastal olid provokatsioonid,» ütles Garibašvili, kes võttis novembris valitsusjuhi ameti üle oma miljardärist mentorilt Bidzina Ivanišvililt.

Pärast 2008. aasta augustisõda tunnustas Venemaa Gruusia separatistlikke piirkondi Lõuna-Osseetiat ja Abhaasiat iseseisvate riikidena ja paigutas neisse tuhandeid sõdureid. Thbilisi näeb selles okupatsiooni.

«Mida on võimalik teha, mis oleks veel halvem kui praegune olukord, kus 20 protsenti meie territooriumist on okupeeritud?» küsis Garibašvili.

Ta rõhutas, et Gruusia on huvitatud Venemaaga suhete normaliseerimisest, ja lubas leida võimaluse läbirääkimiste teel separatistlike alade staatuse lahendamiseks.

Garibašvili eelkäija Ivanišvili tegi suhete parandamisest Venemaaga pärast teravat vaenu eelmise presidendi Mihheil Saakašvili ametiajal oma esmase poliitilise prioriteedi, kuid tõotas ka säilitada Gruusia kursi Läände.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles