Itaalia määras kindlaks Süüria keemiarelvade transiidisadama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gioia Tauro sadam Calabrias.
Gioia Tauro sadam Calabrias. Foto: SCANPIX

Itaalia määras täna kohalike ametnike vastuseisust hoolimata hävitatavate Süüria keemiarelvade transiidiks Gioia Tauro sadama Calabrias.

«Valitsus valis Gioia Tauro sadama kui eriti sobiva,» ütles transpordiminister Maurizio Lupi parlamendis ja lisas, et operatsioon viiakse läbi veebruari alguses.

Kohalikud võimud peavad valitsuse otsust ebademokraatlikuks.

Võimalike variantidena nimetati varem ka Apuulia ja Sitsiilia sadamaid.

Läinud nädalal laaditi konteinerid kõige ohtlikumate keemiarelvakomponentidega Süüria Latakia sadamas Taani alusele, mida praegu valvab merel rahvusvaheline laevastik.

Uute laadimistööde järel toimetatakse ligikaudu 500-tonnine saadetis Itaaliasse ja laaditakse seal likvideerimistööde alustamiseks USA sõjalaevale Cape Ray, mis on varustatud ohtlike keemiliste ainete neutraliseerimiseks vajaliku hüdrolüüsitehnikaga.

Lupi sõnul laaditakse ühelt laevalt teisele ühtekokku 60 konteinerit.

Sinepigaasi, sariini ja närvigaasi VX valmistamiseks vajalike keemiliste komponentide hävitamine toimub rahvusvahelistes vetes ja võib võtta aega kuni kolm kuud.

Pentagoni teatel lahkub Cape Ray Ühendriikidest kas selle nädala lõpus või järgmise nädala alguses.

ÜRO heakskiidu saanud plaan näeb ette 1290-tonnise deklareeritud keemiarelvaarsenali hävitamist 30. juuniks, kuid Süürias süvenev kodusõda ja logistilised probleemid pidurdavad operatsiooni läbiviimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles