Barack Obama teeb täna teatavaks võimalikud muudatused USA luuretegevuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama teeb täna teatavaks kavandatavad muudatused riigi luuretegevuses, mille ta lubas pärast endise luureanalüütiku Edward Snowdeni paljastusi põhjalikult üle vaadata.

Obama sihiks on taastada luureteenistuste maine rahva silmis. Ekspertkomisjonil palus president NSA töö üle vaadata ning muudatusettepanekuid teha juba suvel. Raport anti üle möödunud aasta detsembri alguses ning see sisaldas 46 soovitust, millest peamisteks oli NSA massilise metaandmete salvestamise lõpetamine ning massilise jälgimise heaks kiitnud välisluure kohtu juurde avalike huvide esindaja lisamine.

Viimase ettepaneku on maha laitnud nii luureasutused kui endised luurekohtu liikmed.

Valgest Majast meediasse lekkinud info kohaselt võib Obama välja pakkuda ka mõningast privaatsuse kaitse laiendamist välismaalastele, välisriikide juhtide jälgimise ülevaatamist ning salvestatud andmete säilitamise aja piiramist. 

Tõenäoliselt ei soovita ta aga ühe ekspertkomisjoni peamise soovituse rakendamist - kogutud metaandmete üleviimist NSA alt telekommunikatsiooni firmade või kolmandate osapoolte kätte, mis piiraks oluliselt luureteenistuse võimalusi informatsiooni kasutamisel. Eksperdid leidsid, et riik ei tohiks nii suuri eraisikuid puudutavaid andmehulki säilitada.

Kommunikatsiooniettevõtted kardavad aga, et muudatus seaks nad silmitsi kulude kasvamise ja kohtuasjadega ning NSA pole programmide piiramisest kuigivõrd huvitatud.

USA meedia andmetel jätab Obama muudatuste rakendamise aga kongressi otsustada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles