El Pais: Peruu kokaiin liigub läbi Balti riikide

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu on maailma suurim kokaiinitootja ning hoolimata sellest, et igal aastal konfiskeerib politsei tonnide viisi uimasteid, jõuab neist suurem osa siiski turule.
Peruu on maailma suurim kokaiinitootja ning hoolimata sellest, et igal aastal konfiskeerib politsei tonnide viisi uimasteid, jõuab neist suurem osa siiski turule. Foto: SCANPIX

Hispaania päevaleht El Pais kirjutab, et Peruu kokaiinikaubanduses annab üha enam tooni kauplemine Ida-Euroopa kurjategijatega, kes veavad kokaiini Euroopasse läbi kolme Balti riigi.
 

Peruu narkootikumidevastase võitluse agentuuri (DEVIDAS) nõunik Alberto Hart kinnitas, et 60 protsenti Peruu narkootikumidest viiakse Euroopasse. «Uueks peamiseks transpordiviisiks on alla neelatud või kohvritesse peidetud narkootikumide transportimine läbi kolme Balti riigi – Eesti, Läti ja Leedu, kust need viiakse edasi atraktiivsematele turgudele Itaaliasse, Prantsusmaale ja Ühendkuningriiki.»

Kolmapäevasel pressikonverentsil rääkis DEVIDA uimastitarvitamise ennetusüksuse juht Alejandro Vassilaquim, et hiljuti on Peruu päritolu narkootikume leitud suurtes kogustes ka Serbiast, rõhutades, et narkootikumide vedamiseks kasutatakse väga paljusid erinevaid marsruute. Serbia pealinnas leiti hiljuti kuivatatud puuviljade lasti vahele peidetuna 126 seesamiseemnetega kaetud plastpalli, mis sisaldasid vedelat kokaiini.

Endiselt veetakse Peruu uimastitest suur osa ka Mehhiko kartellide kaudu ühendriikidesse.

Peruu on ÜRO andmetel maailma suurim kokaiinitootja. DEVIDAS-e hinnangul on pea pool Peruu kokaiinikasvatamisest koondunud Apurimaci ja Ene jõgede orgudesse (piirkonna lühend: VRAE), kus kokataimi kasvatatakse 20 000 hektaril.

Peruu valitsuse üks peamisi meetodeid narkokaubandusega võitlemisel on transpordiks kasutatavate lennukite konfiskeerimine ning narkootikumide väljaveoradade hävitamine džunglites. Harti sõnul ei ole see aga kuigi efektiivne, sest viie päevaga suudetakse rajad tavaliselt taastada või leitakse uued võimalused uimastite veoks. Sealjuures tegelevad nii maa- kui õhutranspordiga nüüd peamiselt n-ö alltöövõtjad mitte enam narkokaubitsejad ise.

VRAE piirkonnas on narkootikumide transportimise tõttu vanglates ligi 4000 noort inimest, kelle seas leidub palju üliõpilasi ja teismelisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles