Islamivaimulik õhutas USA armees teenivaid moslemeid vägivallale

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anwar al-Awlaqi.
Anwar al-Awlaqi. Foto: AFP/SCANPIX

Radikaalne Jeemeni islamivaimulik Anwar al-Awlaqi julgustas Ühendriikide sõjaväes teenivaid moslemeid tapma armeekaaslasi.

Seejuures tõi Awlaqi moslemitele eeskujuks USA armees teeninud Jordaania päritolu muhameedlasest psühhiaatri Nidal Malik Hasani, kes avas mullu novembris Texase osariigis asuvas Fort Hoodi sõjaväebaasi meditsiinilise ülevaatuse keskuses sõdurite pihta tule ning tappis 13 inimest, vahendas AFP.

«See, mida Nidal Hasan tegi, oli kangelaslik ja ma kutsun kõiki USA armees teenivaid moslemeid tema eeskuju järgima,» ütles Awlaqi tehtud videoläkituses, teatas terroriorganisatsioonide tegevust jälgiv SITE Intelligence Group.

«Nidal Hasan on üks mu õpilasi ja ma olen selle üle uhke,» lisas USA New Mexico osariigis sündinud radikaalne imaam, kelle sõnul kaitses Hassan oma kodumaad, kuna tappis Afganistani ja Iraaki suunduvad sõdurid.

Ka kaitses Awlaqi nigeerlast Umar Farouk Abdulmutallabit, kes üritas esimesel jõulupühal õhku lasta Amsterdamist Detroiti teel olnud reisilennukit, mille pardal oli 290 inimest. Awlaqi sõnul oli tegemist väga eduka operatsiooniga, kuigi ükski inimene selle käigus ei hukkunud.

«Me peame neid kohtlema samal moel ja ründama neid, nagu nemad ründavad meid,» ütles islamivaimulik, kelle sõnul tapavad USA sõdurid Afganistanis, Iraagis ja Palestiinas miljoneid naisi ning lapsi.

Awlaqi, keda on mainitud ka kolme 11. septembri lennukikaaperdaja mõjutajana, õigustas Ühendriikide tsiviilisikute vastu suunatud rünnakuid sellega, et nad on osalised sõjas, kuna on valinud ametisse USA valitsuse.

Mitmete ekspertide teatel on Awlaqil Ühendriikides tuhandeid järgijaid ning seega peavad võimuorganid väga tähelepanelikud olema.

Ühendriikide julgeolekuasutused peavad üha sagedamini rinda pistma kodumaiste äärmuslastega, kelle välimus ja aktsent ei lange kokku laialt levinud stereotüüpidega terroristidest. Äärmusluse levikule aitab kaasa internet, mille abil karismaatilised usujuhid endale uusi järgijaid koguvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles