Poolas avaldati vastuseisu Ühendriikide Patriot rakettidele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PAC-3-tüüpi raketikaitsesüsteem.
PAC-3-tüüpi raketikaitsesüsteem. Foto: Wikipedia.org

Noored sotsialistid avaldasid Moragis meelt moderniseeritud maa-õhk tüüpi Patriot (PAC-3) rakettide Poola pinnale paigutamise vastu.

Vastavalt Poola ja USA vahel sõlmitud vägede staatuse leppe (SOFA) tingimustele hakkab esimene USA Patriot rakettide patarei paiknema riigi põhjaosas Moragis ja koos rakettidega saabuvad 24. mail Poola ka esimesed USA sõdurid. Kokku hakkab Poolas teenima sada USA sõdurit.

Meeleavaldajate hinnangul langetasid Moragi võimud otsuse kiirustades. Nende sõnul ei tohi Poola olla USA vasall ning Ühendriikide imperialismi ja militarismi järjekordne baas, vahendas Poola raadio koduleht.

Veebruaris ratifitseeris 10. aprillil Smolenski lähistel aset leidnud lennukatastroofis hukkunud Poola endine president Lech Kaczyński SOFA leppe, mis on ka rakettide Poolasse paigutamise eeltingimus. Selle kohaselt langevad USA sõdurid, kes sooritavad õigusrikkumisi väljaspool oma baasi ja mitte teenistuskohustusi täites, Poola jurisdiktsiooni alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles