Haribo kommid osutusid Rootsis ja Taanis liiga rassistlikeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haribos toodetav «Skipper Mix»
Haribos toodetav «Skipper Mix» Foto: Haribo

Saksa maiustustetootja Haribo otsustas Rootsis ja Taanis müügilt ära korjata salmiakkikommid «Skipper Mix», kuna need on väidetavalt liiga rassistlikud.

Pakid sisaldavad komme, millel on mustanahalise mehe näopilt, vahendas AFP.

Samas on ka teistsuguse etnilise päritoluga nägusid ja ka muid kujutisi. «Skipper Mixi» ideeks on kujutada esemeid, mida endisaegne meremees oleks saanud merereisidelt koju tuua.

Kommidel olevad kujutised on aga viimastel nädalatel andnud alust elavaks rassismidebatiks internetis.

Netikommentaare jälginud Haribo Sweden otsustas vaidlusi põhjustanud kommid müügilt kokku korjata. «Otsustasime, et hoiame tooted müügil, kuid korjame ära need kommid, mis tarbijaid solvavad,» rääkis maiustustetootja Rootsi tütarfirma tegevjuht Ola Dagliden.

Tema sõnul ei tulnud firmas keegi selle pealegi, et kõnealused kommid võiks tekitada negatiivseid emotsioone.

Haribo kontserni peakontoris Saksamaal otsustati aga, et kommipakid korjatakse müügilt nii Rootsis kui Taanis.
Prantsusmaal müüdi samu komme varem nime alla «Tête de nègre» (neegri pea), seejärel anti kommipakile nimeks «Melting pote» (sulatusahi). Selle müük lõpetati ära eelmisel aastal.

Sarnaste rassismisüüdistustega puutus 2008. aastal kokku Cloetta Fazer, mille lagritsapulga pakendil oli mustanahalise poisikese pea. Firma muutis pakendit, sisu jäi aga samaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles