Türgi arstidel keelati valitsuse loata esmaabi andmine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp riigi lõunaosas Gaziantepis.
Türgi lipp riigi lõunaosas Gaziantepis. Foto: SCANPIX

Türgis jõustus täna inimõigusorganisatsioonide protestidest hoolimata uus seadus, mis ei luba arstil valitsuse loata erakorralist abi anda.

Seadus, mille president Abdullah Gül reedel heaks kiitis, näeb keelu rikkujale ette karistust kolmeaastase vangistuse ja ligi miljoni dollari suuruse rahatrahvi näol.

Kriitikud kardavad, et seadust võidakse kasutada arstide ja teiste meditsiinitöötajate takistamiseks valitsusvastaste meeleavalduste käigus kannatada saanud protestijatele esmaabi andmisel nagu väidetavalt juunikuiste tänavarahutuste ajal olevat juba juhtunud.

USA organisatsioon Arstid Inimõiguste Eest (Physicians for Human Rights - PHR) teatas, et see on peaminister Recep Tayyip Erdoğani valitsuse järjekordne katse teisitimõtlejaid vaigistada.

«Seadusega, mis kriminaliseerib esmaabi ja karistab neid, kes vigastatud protestijatele abi annavad, püüab Türgi valitsus igasuguseid opositsioonihääli vaikima sundida,» ütles PHR-i meditsiininõunik Vincent Iacopino ja lisas, et see seab ohtu kõigi tervise.

Valitseva Õigluse ja Arengu Partei (AKP) algatatud seaduse põhjal ähvardab kutselisi meditsiinitöötajaid ilma loata esmaabi andmise korral kolmeaastane vanglakaristus ja kuni 728 000 euro suurune rahatrahv.

Juunis sai Türgis valitsusvastastes meeleavaldustes surma kaheksa ja viga 8000 inimest, kuid arstide liidu väitel takistasid võimud meedikuid kannatanutele abi andmast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles