Kesk-Aafrika Vabariigis tapeti kümme tsiviilisikut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäev, 22 detsember. Prantsuse sõdurid Kesk-Aafrika Vabariigis.
Pühapäev, 22 detsember. Prantsuse sõdurid Kesk-Aafrika Vabariigis. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariigi loodeosas (KAV) tapeti rünnakus autokolonnile kümme inimest, sealhulgas kolm last, teatasid laupäeval humanitaartöötajad.

Bouari linna lähedal aset leidnud rünnakus sai veel 50 inimest vigastada.

«See on ehe näide Kesk-Aafrika Vabariigis valitsevast ülimalt ohtlikkust olukorrast, kus vägivalla eest põgenevaid lapsi ja nende peresid rünnatakse,» ütles humanitaarorganisatsiooni Päästke Lapsed (Save the Children) eestkõneleja Robert Lankenau. Lankenau sõnul teevad Aafrika Liidu ja Prantsusmaa rahuvalvajad küll kõik endast oleneva stabiilsuse taastamiseks riigis, kuid «on selge, et nende kaitse ei ulatu kõrvalisematesse piirkondadesse».

Konflikt sai alguse sellest, et islamiusku Séléka mässulised kukutasid märtsis riigipöördega senise presidendi François Bozizé'i ja sundisid ta maalt lahkuma. KAVi rahva enamuse moodustavad kristlased, kes soovivad moslemitele võimuhaaramise ja selle kuritarvitamise eest kätte maksta. Seleka islamimässulisi süüdistatakse mõrvades, vägistamistes ja rüüstamises.

Arveteklaarimine kristlaste ja moslemite omakaitsevägede vahel ägenes detsembris, sundides sekkuma Aafrika Liidu ja Prantsusmaa.

Olukord KAVis on jätkuvalt pingeline ning tänavatel püüavad kristlaste omakaitserühmade ja islamiusku Séléka koalitsiooni endiste mässuliste vahelist vägivalda ohjeldada Prantsuse ja Aafrika Liidu väed, kuid tapmised on sellegipoolest igapäevased. Lisaks terendub humanitaarkatastroof, sest 4,6 miljoni elanikuga riigis on ligikaudu miljon inimest sunnitud kodudest põgenema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles