Iraan valmistub tuumalepet jõustama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani Bushehri tuumajaama reaktorite hoone.
Iraani Bushehri tuumajaama reaktorite hoone. Foto: SCANPIX

Suurriikidega sõlmitud tuumalepet jõustama valmistuv Iraan ütles täna, et uraani rikastamise piiramine ja olemasolevate varude lahjendamine on riigi kõige tähtsamad kohustused.

Iraan avab esmaspäeval oma tuumarajatised rahvusvahelistele inspektoritele ja on võtnud endale kohustuse piirduda kuue kuu jooksul uraani rikastamisega vaid viie protsendini. Samal ajal tuleb tal alustada juba 20 protsendini rikastatud uraani neutraliseerimist.

Juba laupäeval saabus Teherani rühm ÜRO tuumajärelevalveameti inspektoreid, et jälgida tuumakokkuleppe elluviimist. Meeskonda juhib Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) Iraani töörühma juht Massimo Aparo, kes kohtub ka Iraani tuumaametnikega, ütles riiklik uudisteagentuur IRNA.

Iraan ning ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget ja Saksamaa (P5+1) sõlmisid 24. novembril Genfis kokkuleppe, millega Teheran nõustus piirama järgmise kuue kuu jooksul oma tuumaprogrammi lääneriikide sanktsioonide osalise leevendamise eest.

Iraani tuumaagentuuri pressiesindaja Behrouz Kamalvandi ütles pühapäeval riigiraadios, et «uraani 20 protsendini rikastamise peatamine ja olemasolevate rikastatud uraani varude lahjendamine on riigi kõige tähtsamad ülesanded».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles