Leedu ministrid Rail Balticust – kaitseme rahvuslikke huve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius. Foto: SCANPIX

Leedu peaminister Algirdas Butkevičiuse ja välisminister Linas Linkevičiuse sõnul on Rail Balticu projekt oluline nii Eestile, Lätile kui ka Leedule, kuid Vilnius kaitseb seejuures oma rahvuslikke huve.

«Läbirääkimised kõigi kolme Balti riigile võrdselt olulise Rail Balticu projekti üle veel käivad ja Leedu püüab kaitsta oma rahvuslikke huve – see on meie valitsuse kohustus,» ütles Butkevičius nädalavahetusel, kes hiljem rõhutas, et projekt tuleb kindlasti lõpule viia.

Butkevičiuse seisukohta jagas ka Leedu välisminister Linkevičius. «Seda projekti on kaua arendatud ja igal riigil on oma huvid, nii rahvuslikud kui ka strateegilised ning see on normaalne. Dialoog toimub pidevalt, kogu aeg ja igal poolel võib olla oma konkreetne seisukoht, kuid tavaliselt austatakse teiste seisukohti,» märkis Linkevičius.

Rail Balticu projekt tõusis taas fookusesse, kui Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles intervjuus Wall Street Journalile, et otsuse jätta Vilnius Rail Balticu trassist kõrvale tegi Leedu eelmine valitsus konstruktiivselt, kuid uue valitsuse all on asjad hakanud muutuma. «Leedu valitsuses on jobud (fools),» ütles Parts. «Kui uus valitsus ametisse sai, lasid nad end mõjutada Leedu Raudteest. Leedu valitsus raiskab aega,» lisas ta.

Parts on palunud oma Leedu kolleegidelt vabandust, mistõttu loobus Leedu ka Eesti saadiku väljakutsumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles