Leedu majandusteadlane: Rail Baltic ei tasu end ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimondas Kuodis.
Raimondas Kuodis. Foto: 15min.lt

Leedu majandusteadlase ja keskpanga asejuhi Raimondas Kuodise sõnul pole Rail Baltic majanduslikult kasulik projekt.

Kuodis märkis intervjuus raadiojaamale LRT, et suurprojekt võib olla kasulik vaid neile, kes on ostnud maad Rail Balticu plaanitavale teele ning kes loodavad sellega nüüd kasu teenida.

«Valitsus avaldas mõni aeg tagasi Rail Baltica planeeritava marsruudi ja kõik, kellel oli ligipääs sellele infole, on ostnud kokku maatükke ja ootavad nüüd Euroopalt ja Leedult – see tähendab maksumaksjatelt – nende maatükkide väljaostmist miljonite littide eest,» ütles Kuodis.

«Põhimõtteliselt on kogu projekt groteskne. Keegi ei suuda öelda, milline on selle projektiga kaasnev kasu ja tegelikult seda ei olegi, kuna see kulgeb paralleelselt [olemasoleva raudteega]» märkis Kuodis, kelle sõnul oleks projekt mõtekas vaid siis, kui Balti riikidel poleks rongiühendust läänega. «Kuid nüüd ehitatakse paralleelset raudteed,» märkis Kuodis.  

Majandusteadlase sõnul pole projekti kulusid ja tulusid piisavalt analüüsitud.

«Peamine transpordivoog kulgeb idast läände, mitte põhjast lõunasse nagu Rail Baltic. Need, kes kauba teele panevad, ei ole valmis maksma selle transpordi eest rohkem, vahet pole, kas saadetis jõuab oma sihtpunkti pool tundi varem või hiljem,» lisas Kuodis, kelle sõnul ei soovi keegi kauba transportimise eest uuel raudteel rohkem maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles