Austraalia saatis Iisraeli diplomaadi välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubai politsei avaldatud videokaader emiraadi lennuväljalt, millel tähistatud Mahmoud al-Mabhouhi atentaadis väidetavalt osalenud kaks kahtlusalust.
Dubai politsei avaldatud videokaader emiraadi lennuväljalt, millel tähistatud Mahmoud al-Mabhouhi atentaadis väidetavalt osalenud kaks kahtlusalust. Foto: SCANPIX

Austraalia valitsus teatas täna, et on andnud korralduse saata riigist välja Iisraeli diplomaat, kuna juudiriik võltsis Austraalia kodanike passe ning kasutas neid jaanuaris Dubais kõrge Hamasi komandöri atentaadis.


Välisminister Stephen Smithi sõnul leidis politsei uurimine, et juudiriigi luureteenistused võltsisid muu hulgas nelja Austraalia kodaniku passe. Isikutunnistuste abil sisenesid palestiinlase Mahmoud al-Mabhouhi Dubai hotellis tapnud isikud emiraati ja pääsesid sealt kahtlust äratamata minema, vahendas Reuters.

Smith ütles riigi parlamendile, et juurdlus ei jätnud mingit kahtlust Iisraeli rollis passide võltsimises. «Ükski riik ei saa sallida oma passide kuritarvitamist, eriti teise riigi poolt,» ütles Smith. «Me ei oota seda riigilt, millega meil on nii lähedane, sõbralik ja toetav suhe.»

Smith lisas, et valitsus on palunud juudiriigi saatkonnal Canberras vabaneda nädala jooksul ühest töötajast. Ministri sõnul kaasneb sellega paratamatult mõningane suhete jahenemine seni lähedaste liitlaste vahel.

Dubai võimude sõnul kasutasid Mabhouhi jälitajad ja tapjad Dubaisse sisenemisel ja lahkumisel Suurbritannia, Iiri, Prantsusmaa, Saksamaa ja Austraalia võltspasse. Suurbritannia saatis Iisraeli diplomaadi vastusammuna riigist välja juba märtsis.

Juudiriigi välisminister Avigdor Lieberman on teatanud, et pole ühtki tõendit, mis viitaks Iisraeli rollile atentaadis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles