Vene prokuratuur nõuab Bolotnaja aktivistidele 6-aastast vangistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Barabanovile (keskel) nõutakse viie aasta ja kuue kuu pikkust vangistust ning Jaroslav Belussovile (paremal) viieaastast vangistust.
Andrei Barabanovile (keskel) nõutakse viie aasta ja kuue kuu pikkust vangistust ning Jaroslav Belussovile (paremal) viieaastast vangistust. Foto: SCANPIX

Vene prokurörid nõudsid täna viie kuni kuue aasta pikkuse vanglakaristuse määramist kaheksale Bolotnaja väljaku meeleavalduste tõttu kriminaalsüüdistuse saanud aktivistile.

Mitmed 2012. aastal Bolotnaja väljakul president Vladimir Putini kolmanda ametiaja vastu protestinud on juunist saadik kohtu all süüdistatuna massimeeleavalduste organiseerimises ning politsei ründamises. Inimõiguslased süüdistavad vägivalla puhkemises endiselt politseid ning peavad süüdistusi poliitilisteks.

Prokurörid tegid Moskva Zamoskvoretski rajooni kohtule ettepaneku mõista 52-aastane Sergei Krivov ja 20-aastane Aleksandra Naumova kuueks aastaks vangi seoses vägivalla kasutamisega politsei vastu ning massirahutustele üles kutsumisega.

Andrei Barabanovile, Aleksander Polihhovitšile, Artjom Savilovile, Stepan Ziminile ja Deniss Lutškevitšile nõudsid prokurörid viie aasta ja kuue kuu ning Jaroslav  Beloussovile viie aasta pikkust vangistust, vahendasid Vene uudisteagentuurid.

Sarnaste süüdistuste alusel on ühele meeleavaldusel osalenule juba määratud nelja ja poole aasta pikkune vabadusekaotus ning teine mõistetud määramata ajaks sundravile tugevdatud valvega psühhiaatriahaiglasse.

Suurem osa kohtuotsust ootavatest aktivistidest viibib vahi all alates 2012. aasta maikuust, mil opositsioon meeleavalduse korraldas. Poliitilisi reforme ja ennetähtaegseid valimisi nõudnud meeleavaldajaid kogunes ligi 50 000. Protestiaktsioon lõppes kokkupõrgetega korrakaitsjate ja protestijate vahel. Arreteeriti 650 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles