Fotod: Lõuna-Aafrika valitsust ärritab Mandela kuju kõrvas istuv jänes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelson Mandela 9-meetrise kuju kõrvas istub pisike jänes.
Nelson Mandela 9-meetrise kuju kõrvas istub pisike jänes. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika vabariigi valitsus nõuab Nelson Mandela pronkskuju valmistajatelt selle küljest pisikese jänese eemaldamist. Jänes on peidetud endise presidendi kuju kõrva sisse.


Valitsuse esindaja sõnul soovitakse kuju väärikuse taastamist. Kujurite sõnul paigutasid nad skulptuuri kõrva aga jänese seetõttu, et neil keelati oma signatuuride jäädvustamine kuju püksisäärtele. Skulptorid Andre Prinsloo ja Ruhan Janse van Vuuren lisasid, et ühtlasi sümboliseerib see ka kuju valmimisel nõutud kiirustamist, millest hoolimata tegid nad väga korralikku tööd.

Afrikaani keeles on jänes «haas», mis tähendab ühtlasi ka kiirustamist.

Prinsloo sõnul ei võta väike jänes kujult midagi ära ega mõjuta kuidagi selle väärikust ning seda näeb üldse ainult binokli või objektiivi abil. «Modelleerimise ajal nägid tegelikult paljud inimesed kuju väga lähedalt ega märganud jänest,» kommenteeris ta.

Lõuna-Aafrika vabariigi endine president ja apartheidi vastase võitluse juht Mandela suri möödunud aasta detsembris 95-aastasena. Kuju avati 16. detsembril, päev pärast Mandela matuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles