Marokos ei pääse vägistaja enam abielludes karistusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sundabielu tõttu enesetapu sooritanud Amina Al Filali õde Hamida osales 2012. aastal julma vägistamisseaduse vastastel protestidel õe näopildiga plakatiga.
Sundabielu tõttu enesetapu sooritanud Amina Al Filali õde Hamida osales 2012. aastal julma vägistamisseaduse vastastel protestidel õe näopildiga plakatiga. Foto: SCANPIX

Maroko parlament võttis eile ühehäälselt vastu seadusemuudatuse, mille kohaselt ei pääse vägistaja enam oma ohvriga abielludes karistusest.

Seni kehtinud seadus, mis lubas vägistajal alaealise ohvriga abiellumise järel karistusest pääseda, sai eriti terava kriitika osaliseks 2012. aastal, mil selle tõttu tappis end 16-aastane tütarlaps.

Amina al-Filali pidi abielluma 23-aastase mehega, kes oli ta vägistanud. Tüdruk sooritas 2012. aastal enesetapu pärast seitse kuud kestnud abielu. Abielu kiitsid heaks nii kohtunik kui tüdruku vanemad, kes nõudsid perekonna au päästmist.

Ametlik abiellumisiga on Marokos küll 18 eluaastat, ent kohtuotsuse alusel saavad paari heita ka nooremad.

Marokos uuendati pereelu seadustikku mingil määral ka 2004. aastal, kuid inimõigusaktivistid üritavad endiselt läbi suruda muudatusi seadustes, milles naiste vastu suunatud vägivalda suures osas üldse kuriteoks ei liigitata. Naiste olukorra parandamise püüdlustele seisavad sageli vastu äärmiselt traditsioonilist patriarhaalset lähenemist pooldavad islamistid.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International märkis, et seadusemuudatus on samm õiges suunas, kuid see on hiljaks jäänud ja kaugeltki mitte piisav. Amnesty nõudis ühtlasi, et Maroko koostaks laiaulatusliku kava, kuidas riigis naisi ja lapsi vägivalla eest kaitsta.

Samalaadseid sundabielusid sõlmitakse veel mitmetes riikides, kus süütuse kaotamist enne abielu peetakse kohutavaks solvanguks perekonna aule.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles