Vene ülemkohus otsustas vabastada Platon Lebedevi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010: Mihhail Hodorkovski (vasakul) ja Platon Lebedev kohtusid kohtusaalis süüaluste pingis.
2010: Mihhail Hodorkovski (vasakul) ja Platon Lebedev kohtusid kohtusaalis süüaluste pingis. Foto: SCANPIX

Vene ülemkohus otsustas täna vabastada vanglast endise naftamagnaadi Mihhail Hodorkovski äripartneri ning firma Menatep eksjuhi Platon Lebedevi.

Siiski otsustas kohus jätta jõusse riigi 17 miljardi rubla (400 miljoni euro) suuruse maksunõude möödunud kuul kümme aastat kestnud vangistuse järel vabanenud Hodorkovski vastu.

Kaitseadvokaadi Genrihh Padva sõnul ei ole kaitsemeeskonnal otsust enam võimalik edasi kaevata. «Enam pole asutusi, millele apellatsiooni esitada. Vene ülemkohtu presiidium on kõrgeim kohtuinstants,» ütles Padva täna ajakirjanikele.

«Euroopa Inimõiguste Kohtusse oleks ehk võimalik edasi kaevata, kuid inimõiguskohus on maksunõude ebaseaduslikkuse kohta oma arvamust juba avaldanud. Me mõtleme, kuidas edasi võidelda. See ebaseaduslik kohtuotsus tuleb tühistada,» rääkis advokaat.

Hodorkovski mõisteti 2005. aasta mais ja 2010. aasta detsembris süüdi maksupettuses, nafta riisumises ja rahapesus. Kahe otsusega kokku said Hodorkovski ja Lebedev 14-aastase vanglakaristuse, mida hiljem on lühendatud.

Lebedev pidanuks vabanema tänavu mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles