Teadlased leidsid uue jõedelfiinide liigi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev Amazonase roosa delfiin on uue liigiga väliselt väga sarnane.
Pildil olev Amazonase roosa delfiin on uue liigiga väliselt väga sarnane. Foto: SCANPIX

Brasiilia teadlased leidsid uue jõedelfiini liigi, tegu on esimese taolise avastusega pärast 1918. aastat.


Uus liik nimetati Araguaia jõe järgi, kust ta leiti, Araguaia botoks. Kokku tuntakse maailmas praegu üldse ainult viit erinevat liiki jõedelfiine ning neist kolm on kantud ohustatud liikide nimekirja. Kõige tuntuim jõedelfiinide liik biji'd, kes elasid Yangtze jões, suri teadlaste hinnangul 2006. aastal välja.

Arvatakse, et uue liigi esindajaid elab Araguaia jõgikonnas umbes 1000 isendit.

Jõedelfiinidel on meres elavate sugulastega sarnased pikad ninad, mis on kasulikud jõepõhjas kalu küttides.

Lõuna-Ameerikas elab ka Amazonase jõedelfiin, keda teatakse ka kui roosat delfiini või botot. Teda peetakse ka kõige intelligentsemaks jõedelfiiniks. Arvatakse, et Araguaia jõe delfiinid on Amazoonases elutsevatega suguluses, kuigi tõenäolisest sai neist eraldi liik juba enam kui kaks miljonit aastat tagasi.

Jõeldefiini leidnud teadlasterühma sõnul on hämmastav, et teadus neid varem ei tundnud, sest tegu on ikkagi suurte imetajatega. Amazonase delfiinidest eristab neid näiteks erinev hammaste hulk ning pisut väiksem kehapikkus, kindlama veendumuse, et tegemist on eraldi liigiga, andsid aga DNA-testid.

Amazonase ülikooli teadlane Thomas Hrbek nentis, et ka uus liik, kuulub ohustatute hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles