Egiptuse peaminister: araabia kevade vaim ei ole surnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Abdel Fattah al-Sisi (pildil) on peaministri sõnul kena mees ja naisvalijate seas seetõttu populaarne.
Kindral Abdel Fattah al-Sisi (pildil) on peaministri sõnul kena mees ja naisvalijate seas seetõttu populaarne. Foto: SCANPIX


Egiptuse peaminister ütles neljapäeval Šveitsis Davosi majandusfoorumil, et araabia kevade vaim ei ole surnud ja uueks presidendiks pürgiv kindral Abdel Fattah al-Sisi ei ole mingi diktaator, vaid teda võib pigem võrrelda Charles de Gaulle'iga.
 

«See oli suur revolutsioon,» ütles peaminister Hazem al-Beblawi Egiptuse viimaste aastate sündmustest rääkides.

Egiptuses on pärast möödunudaastast riigipööret võtnud maad poliitiline kriis. Islamistliku Moslemivennaskonna võimult kukutanud, esimese demokraatlikult valitud presidendi Mohamed Morsi võimult kõrvaldanud ja suure osa vennaskonna liikmeist trellide taha saatnud relvajõudude ülemas Abdel Fattah al-Sisis nähakse uut riigipead.

Beblawi tõrjus jõuliselt väiteid, et Sisi on pelgalt uus Hosni Mubarak - diktaator, kes valitses Egiptust 30 aastat.

«Vahe on suur,» rõhutas peaminister. «Enne kui Mubarak presidendiks kandideeris, et tundnud teda keegi. Sisit survestab rahvas kandideerima. Ta on nagu de Gaulle, nagu Eisenhower,» tõi ta paralleele Prantsuse ja USA sõjakangelastele, kellest hiljem said juhtivad poliitikud.

Egiptuses peavad Sisit lunastajaks miljonid, kes tulid tänavatele Moslamivennaskonna vastu meelt avaldama. Islamistide poolehoidjad näevad temas aga riigipöörajat, kes kukutas Egiptuse esimese vabalt valitud presidendi.

Morsi toetajad nõuavad juulist alates regulaarselt meeleavaldusi korraldades presidendi ametisse ennistamist. Meeleavalduste mahasurumise käigus on selle aja jooksul surma saanud üle 1000 inimese.

«Need, kes Sisit kandideerima suruvad, ei ole sõjaväeleerid, need on inimesed tänavalt, esmajoones naised,» rõhutas Beblawi. «Ärge unustage, et ta on ilus mees.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles