Ukraina läbirääkimiste tulemused ei rahuldanud kumbagi osapoolt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Hruševski tänaval.
Meeleavaldaja Hruševski tänaval. Foto: SCANPIX

Läbirääkimised Ukraina opositsioonijuhtide ja president Viktor Janukovõtši vahel lõppesid mõlema poole jaoks kesiste tulemustega. Sealjuures levisid vägivaldsed meeleavaldused pealinnast ka Ukraina lääneossa, kus protestijad hõivasid mitmeid ametiasutusi.


Janukovõtš ja kolm peamist opositsioonijuhti Isamaa liider Arseni Jansetnjuk, UDARI juht Vitali Klitško ja Svoboda esimees Oleh Tjagnõbok vestlesid eile mitmeid tunde, ent kokkulepped saavutati vaid mõningates väiksemates nõudmistes – president nõustus arreteeritud meeleavaldajate vabastamisega. Muuhulgas nõuavad protestijad aga ka uute piiravate seaduste tühistamist ning valitsuse tagasiastumist.

Tjagnõboki sõnul käidi edukalt välja ka ettepanek luua peamise protestilaagri ümber Iseseisvuse väljakul turvatsoon, kuhu julgeolekujõud ei tule. Samas nentis ta, et kõneluste jätkumise aeg ei ole kindel. Ülemraada esimehe Volodõmõr Rõbaki sõnul hakkab parlament meeleavaldajate nõudmisi arutama teisipäeval.

Pärast kohtumist külastasid Klitško ja Tjagnõbok Kiievi tuliseimat võitlusvälja Hruševski tänaval ning veensid meeleavaldajaid vaherahu jätkama. Meeleavaldajad avaldasid häälekalt rahulolematust kõnelustulemustega, kuid on läbirääkimiste jätkamisega siiski nõus.

Kõneluste tulemustega pole rahul ka valitsus ise. «Kahjuks keeldusid opositsioonijuhid juba teist korda äärmuslaste tegevust avalikult hukka mõistmast. Nad ei tauni ka kohalike omavalitsuste hoonete ülevõtmist,» ütles Ukraina justiitsminister Olena Lukaš.

Klitško välja pakutud vaherahu kestis eile küll Kiievis, kus meeleavaldajad ja miilitsajõud püsisid teine teisel pool barrikaade, ent läänepoolsetes linnades toimus mitmeid kokkupõrkeid. Lvivis okupeeriti valitsushoone ja sunniti tagasi astuma kuberner Oleh Salo, kes küll hiljem soovis oma otsusest taganeda.

Sarnased rünnakud toimusid veel ka Ivano-Frankivski ja Žõtomõri oblastites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles