Soome külakooli vaktsineerimata laste seas levivad leetrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõuna-Soomes Uusimaa maakonnas Sammattis sai tõeks epidemioloogide halvim unenägu, kui vaktsineerimata laste seas hakkasid levima ülimalt nakkuslikud leetrid, kirjutas Ilta-Sanomat.

Lohja lasteaias ja külakoolis on ligi 50 leetrite vastu vaktsineerimata last.

Esmalt tuvastati leetrid ühel külakooli õpilasel, kes oli viibinud kaasõpilaste seas terve koolipäeva enne, kui nakkushaiguse tunnused ilmnesid. Laps viidi tervishoiukeskusesse pühapäeval ja järgmisel päeval selgus, et tegemist on leetritega. Ta viidi haiglasse, kuid on nüüd kodusel ravil.

Tõenäoliselt nakatus see laps leetritesse hiljutisel Aasia-reisil.

«Õnneks pole teisi haigusjuhtumeid ilmnenud,» ütles Lohja tervishoiukeskuse ülemarst Tanja Nummila.

Seoses piisknakkusega levivate leetrite ilmnemisega sai teatavaks, et külakooli ligi 80 õpilasest pooled on vaktsineerimata. Lisaks on ohus lasteaia Pääskynpesä paarkümmend last, kellest suurt osa pole vanuse tõttu veel vaktsineeritud.

Tervishoiuametnikud andsid perekondadele korralduse hoida lasteaias ja külakoolis käivad lapsed järgmise nädala teisipäevani kodus. «Pärast seda peaks olema õppeasutusse naasmine juba turvaline. Leetrite peiteaeg on 7-21 ööpäeva, kuid tavaliselt 9-11 ööpäeva pärast nakatunuga kokkupuutumist,» rääkis ülemarst.

Lohjal on tugev Steiner-ühiskond, kus vaktsineeritud laste arv on väga väike, rääkis doktor
Nummila.

Sammattis asuv külakool on Soome ainus maapiirkonnas asuv Steiner-kool. Selle asedirektor Helenä Kilpiäinen kinnitas, et Steiner-pedagoogika pole vaktsineerimiste vastu. Vastava otsuse langetamine on ikkagi perekondade asi, lisas ta.

Soomes pole leetreid pärast 1990ndate algust eriti olnud. Erandiks oli aasta 2011, kui väiksemõõdulise epideemia käigus haigestus ligi kolmkümmend last. Paar juhtumist oli Lohjal, kuid Sammattis mitte ühtegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles