Poola ametnik: TU-154 kabiinis viibis katastroofi ajal õhujõudude ülem

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riikidevahelise lennunduskomitee (MAK) ekspertide laiali laotatud tükid kuuluvad Poola tippjuhte sõidutanud TU-154-le.
Riikidevahelise lennunduskomitee (MAK) ekspertide laiali laotatud tükid kuuluvad Poola tippjuhte sõidutanud TU-154-le. Foto: SCANPIX

Poola telekanali TVN24 teatel viibis Smolenski lähistel alla kukkunud TU-154 piloodikabiinis õnnetuse hetkel Poola õhujõudude ülem kindral Andrzej Eugeniusz Błasik.
 


Lennukatastroofi põhjuseid uuriva riiikliku komisjoni esimees Edmund Klich rääkis telekanalile, et  kindral läks lendurite juurde mõni minut enne õnnetust ja viibis seal lennu traagilise lõpuni, vahendas Interfax.

Klich rääkis, et Błasik oli tundunud huvi kujunenud situatsiooni vastu. Tema kinnitusel oli kindrali ilmumine lendurite kabiini täiesti ebatüüpiline.

Klich keeldus jagamast kommentaare pilootidele võimaliku surve avaldamise teemal. Hinnangu andmise olukorrale kabiinis jättis ta psühholoogidele.

«Meil on materjalid, mis lubavad kindlaks teha lendurite seisundi lennu alguses ja lõpus,» selgitas ta.

Klichi märkis, et presidendilennuki ekipaaž oli teadlik ebapiisavast lennukõrgusest. Sellest, kuidas lõpeb lend, said lendurid aga aru kaks-kolm sekundit enne katastroofi. «Seda näitab nende reaktsioon,» lisas ta.

Oletusest, et pilootide kabiinis viibis TU-154 meeskonda mittekuuluva isikuna kindral Błasik, kirjutas hiljuti Poola uudisteagentuur PAP. Tema hääl tehti kindlaks pärast lennuki mustade kastide dešifreerimist.

Riikidevaheline lennunduskomitee (MAK) esimees Tatjana Anodina rääkis 19. mail seoses katastroofi uurimise esimese vaheraportiga, et üks kabiinis viibinud kõrvalistest häältest on tuvastatud. Teine või teised (hääled) vajavad täiendavat tuvastamist Poola spetsialistidelt, rääkis ta.

Smolenski lähedal 10. aprillil juhtunud õnnetuses hukkus 96 inimest – 88 reisijat ja 8 meeskonnaliiget. Ohvrite seas olid president Lech Kaczyński koos abikaasaga ja teised riigi tippjuhid. Poola juhid olid teel Katõni, et osaleda Poola ohvitseride auks korraldatud mälestusmiitingul, mis oli pühendatud 70 aasta möödumisele Katõni veresaunast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles