Endised riigijuhid: Maa tuleb 2050. aastaks muuta CO2-neutraalseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Maa.
Planeet Maa. Foto: SCANPIX

Endiste riigijuhtide kogu kutsus reedel rahvusvahelist üldsust tegema suuremaid pingutusi ülemaailmse kliimaleppe sõlmimiseks 2015. aastaks, et muuta Maa 2050. aastaks süsinikdioksiidi heitme osas neutraalseks.

«Kaalukaid ja veenvaid asitõendeid arvestades võib olla raske mõista, miks peaks keegi kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamiseks vajaliku koordineeritud tegevuse osas ikka veel jalgu järel lohistama,» seisis riigipeade ühises avalduses.

«Iga aasta, mil maailm jätab vajalikud sammud astumata, viib meid lähemale sellele kriitilisele hetkele, kus kliimamuutused võivad teadlaste arvates muutuda pöördumatuks. See on kohutav õnnemäng kogu planeedi ja elu kui niisuguse tulevikuga.»

Endiste riigipeade rühm ärgitas riike tegevusele 2015. aasta detsembris Pariisis aset leidvatel kliimakõnelustel, kus loodetakse jõuda kokkuleppele kliima soojenemist pidurdavates sammudes.

«See on otsustav aasta,» kirjutasid endised tipp-poliitikud. «Mitte keegi ei taha, et tulevased põlvkonnad ütleksid, et vedasime neid alt.»

2007. aastal Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) endise presidendi Nelson Mandela moodustatud endiste riigijuhtide rühma juhib praegu ÜRO endine peasekretär Kofi Annan ning selle liikmete hulka kuuluvad näiteks endine USA president Jimmy Carter, LAVi rahuikoon peapiiskop Desmond Tutu ning endine Alžeeria välisminister ja nüüdne ÜRO ja Araabia Liiga rahusaadik Lakhdar Brahimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles