Vene välisagentide seadust hakkab uurima kohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühenduse Golos kontor Moskvas.
Ühenduse Golos kontor Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene kõrgeim kohus annab hinnangu seadusele, mis kohustab välismaalt raha saavaid vabaühendusi end välisagentidena registreerima.

Kohus koguneb inimõigusvolinik Vladimir Lukini ja mitme valitsusvälise organisatsiooni kaebusi uurima märtsis. Kaebuse esitajate sõnul on seadus põhiseadusega vastuolus, rikkudes inimeste põhivabadusi.   

Vastavalt 2012. aasta novembris Venemaal jõustunud seadusele registreeritakse kõik välismaalt rahalist toetust saavad ja poliitikas osalevad vabaühendused välisagentideks.

Vastuolulisest seadusest üleastujaid ähvardatakse kuni 500 000 rubla ehk umbes 10 600 euro suuruse rahatrahvi ning kuni nelja-aastase vangistusega. Lisaks tuleb säärastel vabaühendustel esitada võimudele aruandeid oma tegevuse ja rahandusliku seisu kohta.  

Seaduse koostajate sõnul aitab see vähendada välisriikide sekkumist Vene sisepoliitikasse. President Vladimir Putin on varem süüdistanud lääneriike ja eelkõige USAd Vene vabaühenduste rahastamises sooviga niimoodi mõjutada Venemaa poliitikat.

Kriitikute sõnul on seadus aga mõeldud teisitimõtlejate vaigistamiseks. Peale inimõiguslaste on eelnõusid kritiseerinud Euroopa Liit ja Ameerika Ühendriigid. Euroopa Nõukogu peasekretär Thorbjørn Jagland võrdles seda aga Stalini-aegse võitlusega välisagentide vastu. Tema sõnul kasutati seda mõistet nii Nõukogude Liidus kui ka teistes autoritaarsetes riikides teisitimõtlejate vaigistamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles