Jaapani peaminister eiras USA soovitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzo Abe Yasukuni templis.
Shinzo Abe Yasukuni templis. Foto: SCANPIX

Mullu detsembris vastuolulist Yasukuni sõjapühamut külastanud Jaapani peaminister Shinzo Abe ei võtnud kuulda USA asepresidendi Joe Bideni soovitusi, teatas Jaapani meedia.

Uudisteagentuur Kyodo viitas anonüümsetele diplomaatilistele allikatele, kelle sõnul helistas Biden Abele ja soovitas tal korduvalt Tokyos asuva pühamu külastamisest loobuda. Vaatamata Bideni soovitustele külastas saareriigi valitsusjuht siiski pühamut, mis tõi kaasa naaberriikide, eriti Hiina pahameele.

Hiinat on aastaid ärritanud Jaapani tipp-poliitikute tava külastada Tokyo kesklinnas asuvat templit, mis on pühendatud sõjas langenud jaapanlastele, sealhulgas pärast Teise maailmasõja lõppu surma mõistetud sõjaroimaritele, kes Pekingi kinnitusel vastutavad ka tuhandete hiinlaste surma eest.

Abe on korduvalt templit külastanud, kuid kunagi varem polnud ta templit külastanud peaministrina. Tema visiidi üle väljendas pettumust ka Washington.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles