Tšehhi sai lõpuks valitsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Miloš Zeman (oaremal) ja sotsiaaldemokraadist vastne peaminister Bohuslav Sobotka.
President Miloš Zeman (oaremal) ja sotsiaaldemokraadist vastne peaminister Bohuslav Sobotka. Foto: SCANPIX

Tšehhi president Miloš Zeman vannutas täna ametisse koalitsioonivalitsuse, mille lubadused on opositsiooni hinnangul aga ebarealistlikud.

17. jaanuaril ametisse vannutatud uue peaminister Bohuslav Sobotka juhitava valitsuskoalitsiooni moodustasid Sotsiaaldemokraatlik Partei (ČSSD), uus erakond ANO ja kristlikud demokraadid (KDU-ČSL). Uues valitsuses on ČSSD-l kaheksa, ANO-l kuus ja KDU-ČSLil kolm kohta.

Valitsus, mis vannutati tööle 95 päeva pärast valimisi, on lubanud tõsta pensione, alampalka ning lapsetoetust alates teisest lapsest. Kavas on vähendada ravimite, raamatute, lastetoidu ja mähkmete käibemaksu ning kehtestada teatud suurkorporatsioonidele erimaks.

Opositsiooni kuuluva paremerakonna ODS peab valitsuskoalitsiooni lubaduste täitmist aga ebarealistlikuks, samas tervitas erakonna liider Petr Fiala seda, et Tšehhil on lõpuks valitsus, millel on parlamendis vajalik toetus.

«Valitsusel ei ole selget kontseptsiooni, kuhu ja kuidas ta soovib Tšehhi Vabariiki juhtida. Valimisprogrammide kõige populaarsemad punktid on lihtsalt kokku pandud,» kritiseeris Fiala.

Eelmisele valitud peaministrile Petr Nečasele sai saatuslikuks luure- ja pistiseskandaal, mis kukutas juulis tema juhitava paremtsentristliku valitsuse ja tõi oktoobris kaasa ennetähtaegsed valimised.

Valimised võitis Sobotka vasakpoolne ČSSD oodatust tagasihoidlikuma tulemusega, olles sunnitud ühendama jõud valimistel teise tulemuse saanud slovaki päritolu miljardär Andrej Babiši populistliku erakonnaga ANO. Neil ja kristlikel demokraatidel on 200-kohalises alamkojas 111 kohta.

Pärast Nečase tagasiastumist juhtis riiki vasakpoolse majandusteadlase Jiří Rusnoki tehnokraatide valitsus, kellele parlament augustis umbusaldust avaldas ning kes seejärel tagasi astus. Sellele vaatamata paluti Rusnokil jätkata tööd kuni uue valitsuse tööle hakkamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles