Küsitlus: venemaalased peavad Ukraina sündmusi vägivaldseks riigipöördekatseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldused Kiievis 29. jaanuaril.
Meeleavaldused Kiievis 29. jaanuaril. Foto: Andres Haabu

Venemaa sõltumatu Levada-keskuse hiljutisest küsitlusest selgus, et 84 protsenti venemaalastest  usub, et Ukraina sündmused on vägivaldne riigipöördekatse.

Poolte vastanute ehk 44 protsendi arvates leiavad Kiievi meeleavaldused aset lääneriikide mõju all, kuna nende valitsused püüavad Ukrainat tõmmata oma poliitiliste huvide sfääri.

35 protsenti vastanutest arvas, et Ukraina elanikud läksid tänavatele mõjutatuna natsionalistlikest meeleoludest. Vaid 5 protsenti oli seisukohal, et protestiaktsioonidel osalevad inimesed avaldavad meelt miilitsa eriüksuse Berkut ja sisekaitsevägede jõhkra tegutsemise vastu.

37 protsenti venemaalastest arvab, et toimuva eest vastutab opositsioon. 33 protsenti aga arvab, et vastutama peavad lääneriikide juhid. Ülejäänud leidsid, et vastutus lasub president Viktor Janukovõtšil ja tema valitsusel.

Neljandik ehk 24 protsenti vastanutest toetab president Janukovõtšit, 9 protsenti on opositsiooni poolt. 58 protsenti vastanutest ei poolda üht ega teist.

23 protsenti vastanutest arvab, et Ukraina kriis lõpeb võimude ja meeleavaldajate vahelise kompromissiga, Euroopa Liit ning Ukraina valitsus taastavad läbirääkimised eurointegratsiooni teemal. 19 protsenti usub, et protestiaktsioonid aetakse laiali jõuga. 17 protsenti ootab erakorralisi presidendivalimisi ja uue valitsuse moodustamist.

Levada-keskus viis euromaidani puudutanud küsitluse läbi 24-27. jaanuaril. Sellele vastas 1603 inimest vanuses 18-aastat ja vanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles